Mobieltjes in India krijgen noodknop voor vrouwen

Nieuwe mobieltjes moeten in India vanaf volgend jaar een 'paniekknop' hebben. De maatregel is bedoeld om geweld tegen vrouwen, een hardnekkig probleem in het land, tegen te gaan, aldus het Indiase ministerie van Telecommunicatie.

Bellende vrouw in een coupé voor vrouwen alleen in een trein in India. Beeld REUTERS
Bellende vrouw in een coupé voor vrouwen alleen in een trein in India.Beeld REUTERS

'Technologie is er om het leven makkelijker te maken, en ik kan geen betere toepassing verzinnen dan het verbeteren van de veiligheid van vrouwen ', aldus de verantwoordelijke minister, Ravi Shankar Prasad.

Het zal een hele uitdaging worden voor de telefoonaanbieders; met bijna 1,1 miljard gebruikers is India de op een na grootste markt voor mobieltjes ter wereld. Behalve een paniekknop wil de Indiase overheid ook dat de telefoons een gps-signaal uitzenden, zodat slachtoffers makkelijker kunnen worden getraceerd. Ook moet een nationaal alarmnummer komen.

Geen oplossing voor 4-jarige
Toch zal het initiatief weinig uithalen, zegt Swati Maliwal van de Delhi Commission for Women. 'De afgelopen anderhalve maand zijn alleen al in New Delhi 50 kinderen verkracht. Onlangs bezocht ik een 4-jarig meisje dat slachtoffer was van verkrachting. Zij heeft niet eens een telefoon.'

Dat probleem beperkt zich niet tot de allerjongsten. Een aantal dorpen in de deelstaat Gujarat verbood onlangs het gebruik van de mobiele telefoon door ongetrouwde vrouwen en meisjes onder de 18 jaar. Het zou 'slechte situaties' in de hand werken en een nadelig effect hebben op de studieresultaten.

Het probleem van geweld tegen vrouwen kreeg wereldwijd aandacht na de groepsverkrachting van een 23-jarige studente in Delhi in 2012. De regering kondigde strengere straffen aan. Desondanks werden in 2014 ruim 36 duizend verkrachtingen geregistreerd, een stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Werkelijke aantal verkrachtingen hoger

Het werkelijke aantal verkrachtingen ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat lang niet alle slachtoffers aangifte doen, mede omdat daders zelden worden vervolgd. 'Van 11.000 duizend gevallen in Delhi zijn niet meer dan 150 daders daadwerkelijk berecht', aldus Swati Maliwal.

Mobiele telefoons worden in India al langer gebruikt om de veiligheid van vrouwen te verbeteren. Zo biedt een app vrouwen de mogelijkheid zich op afstand te laten volgen. In geval van een nood wordt een team hulpverleners afgestuurd op de locatie die de app aangeeft. Ook worden sociale media steeds vaker gebruikt om belagers publiekelijk te schande te maken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden