Mobieltje waarschuwt voor boze beller >:-(

PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - In de nabije toekomst kan een consument nagaan of degene die aan de andere kant opneemt of belt in een gunstige stemming verkeert. Samsung werkt aan een mobiele telefoon die emoties 'herkent'. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft deze week een prototype in Las Vegas getoond op de CES, 's werelds grootste elektronicabeurs.

Niet dat de camera in de telefoon de emoties van het gezicht van de gebruiker probeert te lezen. De wetenschappers bouwen software die probeert de gemoedstoestand af te leiden uit subtielere signalen, zoals het tempo waarin de gebruiker de terugtoets indrukt of emoticons (zoals smileys) toepast in een sms.

In het prototype, een aangepaste versie van Samsungs topmodel de Galaxy S2, is de software verwerkt in het twitterprogramma. Twitter is een dienst voor mini-blogs, met berichten van maximaal 140 tekens. Die beperking omzeilen twitteraars deels met symbolen die een emotie uitdrukken. Zoals ;-) voor knipoog.

Tegenover het blad Technology Review zegt onderzoeker Hosub Lee dat een telefoon meer signalen kan oppikken die een aanwijzing geven over de gemoedstoestand van een beller. De mate waarin de gebruiker met het toestel schudt, bijvoorbeeld.

Als het toestel denkt dat zijn bezitter een pesthumeur heeft, zou het bij een binnenkomend gesprek een leuke tekening kunnen laten zien. Als een boos iemand belt, zou de telefoon van de ander een ander soort beltoon kunnen laten horen, zodat de ontvangende partij gewaarschuwd is dat het geen prettig gesprek wordt.

Steeds meer machines krijgen 'gevoel'. Ferrari denkt aan een auto die weet hoe de bestuurder zich voelt. De onderzoekstak van het Amerikaanse leger ontwikkelt een computer die over het psychisch welbevinden van soldaten waakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden