Mobiele telefonie Libertel duikt fors onder prijzen PTT Telecom

Libertel, de concurrent van PTT Telecom op het gebied van mobiele telefonie, gaat op 29 september van start. De tarieven liggen 10 tot 15 procent onder die van PTT Telecom, maar voorlopig werken de Libertel-toestellen alleen nog in de Randstad en Zuid-Limburg....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De komende anderhalf jaar steekt Libertel, waarvan bank-verzekeraar ING en het Britse mobiele-telefoniebedrijf Vodafone de grootste aandeelhouders zijn, 650 miljoen in de aanleg van het netwerk. Tot het jaar 2000 lopen de investeringen op tot een miljard gulden.

Libertel, dat denkt dat aan het einde van de eeuw vier miljoen Nederlanders over een mobiele telefoon zullen beschikken, mikt op een marktaandeel van minstens 50 procent. PTT heeft nu al 164 duizend klanten voor het GSM-net, dat ruim een jaar geleden in gebruik werd genomen. Pas in de loop van 1998 verwacht Libertel, wiens net voorlopig berekend is op 1,5 miljoen klanten, winst te gaan maken.

Toen Libertel dit voorjaar de licentie in de wacht sleepte voor GSM-telefonie, de in heel Europa gebruikte standaard voor mobiel bellen, maakte projectleider M. Minderhoud duidelijk dat de nieuwkomer meer op kwaliteit dan op prijs ging concurreren. Maar Libertel biedt klanten nu een mobiel toestel aan voor slechts 199 gulden, inclusief btw. Het goedkoopste GSM-toestel dat bij PTT Telecom te koop is, komt op 578 gulden.

Opmerkelijk is dat Libertel alle prijzen inclusief btw geeft, waar PTT Telecom dat exclusief doet. PTT lijkt te mikken op de zakelijke markt, terwijl Libertel zich vooral op particulieren richt. 'De meeste gebruikers zitten, hebben we in Engeland geleerd, op de particuliere markt', vertelde C. Gent, lid van de raad van bestuur van Vodafone.

Libertel gaat de markt op met vijf verschillende abonnementen, terwijl PTT voor GSM slechts drie abonnementen heeft. Bij Libertel kosten de abonnementen 29 tot 88 gulden per maand, waarbij de kosten variëren van 0,20 tot 2,29 per tik. Bij PTT kosten abonnementen 24,75 tot 225 gulden en moet per tik 35 tot 90 cent betaald worden.

Het opmerkelijkste abonnement van Libertel is 'Stand-by', speciaal bedoeld voor mensen die alleen gebeld willen worden. Het kost 28,95, maar zelf bellen gaat per tik 2,29 kosten. 'Geregistreerde invalide autobezitters krijgen per maand vijftig gulden gratis gesprekstijd', vertelde Minderhoud, 'omdat bereikbaarheid voor hen van levensbelang is.'

'Een gezellige duopolie?', sneert Gent. 'Er is sprake van keiharde concurrentie, en dat zult u merken ook.' Volgens hem zijn de diensten van Libertel, waaronder het doorsturen van korte berichten en gratis faciliteiten voor faxen of het aansluiten van een draagbare computer, aanzienlijk beter dan die van PTT Telecom. Bij PTT Telecom kost dat 20 (pc) en 10 (fax) gulden per maand extra.

Hij wijst ook op het feit dat Libertel een geheel eigen netwerk aanlegt en weigert in de beginfase gebruik te maken van het net van PTT Telecom. 'Dat dwingt ons zo snel mogelijk een goed net aan te leggen. Omdat in grote delen van het land nog niet gebeld kan worden, realiseren klanten zich vanaf het begin dat wij een eigen net hebben.' Dat het net in Zuid-Limburg al klaar is, komt omdat het hoofdkantoor van Libertel daar gevestigd wordt.

Zolang het netwerk nog niet gereed is, kunnen klanten niet overal met een Libertel-toestel bellen of gebeld worden. Waar het netwerk gereed is, kan gebeld worden met PTT-klanten overal in het land. Vanwege het ongemak krijgen klanten tot 1 oktober een korting van 40 procent op hun abonnement. Met een Libertel-telefoon kan al wel in veertig andere landen gebeld worden, omdat Vodafone er contracten heeft met lokale operators.

De Libertel Groep bestaat uit netwerkbeheerder Libertel en verkooporganisatie Liberfoon. Abonnementen worden verkocht via derden als Martin Dawes, Debitel of Talkline. Men kan daar ook terecht kunnen voor een GSM-abonnement van PTT. Liberfone gaat ook werken als serviceprovider, maar die verkoopt alleen produkten van Libertel. Zaken als Horn en Halfords gaan abonnementen verkopen. De postkantoren, eigendom van ING en KPN, verkopen zowel Libertel- als PTT-abonnementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.