Mobiele profiteurs

DE DRIE grote producenten van mobiele telefoons, Nokia, Ericsson en Motorola hebben deze week aangekondigd dat hun mobiele telefoons een sticker zullen krijgen....

Ad Lagendijk

Van dit soort berichten word ik heel bedroefd. Wat een nonsens. Het enige dat de zachte straling van de mobiele telefoons kan doen, is uw hoofd een beetje opwarmen.

De waarschuwingssticker van mobiele telefoons zal de zogenoemde SAR betreffen. SAR staat voor specific absorption rate, zoiets als de hoeveelheid energie die per seconde per gram lichaamsgewicht wordt geabsorbeerd. Op de sticker zal dan staan dat uw mobieltje een SAR heeft van minder dan 1,6 milliwatt per gram. Als u in de zon gaat liggen of gaat hardlopen, zal de opwarming van uw lichaam al gauw tientallen keren groter zijn.

Het gedrag van de mensen lijkt zo onlogisch. Bakken in de zon is ongezond. Overmatig alcoholgebruik is ongezond. Ik ben net op Kreta geweest en ik kan u verzekeren dat veel van onze landgenoten deze feiten negeren.

Onder de zonnebank liggen. Houseparty's bezoeken. Kanoën in de Ardennen. Inline skaten in het Vondelpark of skeeleren in de IJtunnel. Ja, zelfs gewoon autorijden: het zijn allemaal activiteiten met grote risico's. Daarbij vergeleken is het gebruik van de mobiele telefoons extreem veilig.

Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft ooit een schadelijke effect voor de gezondheid kunnen aantonen van de straling van mobiele telefoons. Een enkele claim met een tegenovergestelde conclusie bleek niet reproduceerbaar.

Neem het recente onderzoek in Zweden, dat alle media heeft gehaald. Voor bijna alle aspecten die werden onderzocht, konden geen aanwijzingen worden gevonden voor gezondheidsschade door de mobiele telefoon. Met één uitzondering. Dat de media alleen die uitzondering brachten, zegt iets over de domheid en gewetenloosheid van die media.

In de studie werd aan Zweedse patiënten die wisten dat ze een hersentumor hadden en ook wisten aan welke kant van de hersens die tumor zich bevond, gevraagd of ze hun mobiele telefoon meer aan de kant van de tumor dan aan de andere kant hadden gebruikt. En de positieve correlatie die werd gevonden, was niet eens significant.

Iedere idioot die verklaart dat mobiele telefoons ongezond zijn, krijgt aandacht. Heel erg wat dat betreft, was het SBS-programma een poos geleden, gepresenteerd door Bernard Hammelburg. Tendentieuze complottheorie en angst aanjagerij. Pulp.

Met uw angst en onwetendheid wordt u een gemakkelijke prooi voor zakenmensen die alleen maar geld willen verdienen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf Daewoo produceert de Wave Buster, een apparaatje waarvan men beweert dat het het stralingsniveau van uw mobiele telefoon vermindert. Het bedrijf International Telecom Products (ITP), dat claimt een dochter van Daewoo te zijn, regelt de verkoop in Europa.

Op hun Nederlandstalige website vermeldt ITP welke vreselijke ziektes u allemaal krijgt als u hun apparaat níet gebruikt. Verder geven ze ook technische informatie over de straling van uw telefoons. Deze wetenschappelijke informatie zit werkelijk vol met fouten en blunders over de natuurkundige aspecten van deze straling.

Als dit technische niveau representatief is voor de kwaliteit van de Daewoo-ingenieurs, dan is de Wave Buster misschien wel gevaarlijk voor uw gezondheid.

Zijn er dan helemaal geen gevaren verbonden aan het langdurig gebruik van de mobiele telefoon? Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de kans op een botsing toeneemt met het aantal minuten dat een chauffeur belt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden