Mobiele communicatie

Mobiele communicatie is een wijd verbreid verschijnsel geworden. Het is bellen vanuit de auto, het vliegtuig of de winkel. Het is ook de pieper die hinderlijk opspeelt tijdens een concert....

GERARD GERADTS

Maar de ontwikkelingen gaan snel en er ontstaan vormen die minder bekend zijn. Mobiele communicatie is bijvoorbeeld ook pinnen om een taxirit af te rekenen, elektronisch betalen aan de deur als de meubels worden gebracht en het automatisch versturen van een bericht door een frisdrankautomaat die leeg dreigt te raken.

Mobiele communicatie helpt een monteur die onderweg naar een technisch probleem zit te kijken, een vertegenwoordiger die een elektronisch bericht wil ophalen, en een vrachtwagenchauffeur die plotseling uren oponthoud aan de grens heeft.

Lijkt het erop of is sinds de privatisering van de PTT de dienstverlening voor mobiel moois in een stroomversnelling gekomen? Je ziet in snel tempo nieuwe namen en nieuwe produkten op de markt komen. Libertel bijvoorbeeld, die met mobiele telefonie PTT Telecom beconcurreert, de Message Watch van Seiko, een horloge dat niet alleen de exacte tijd geeft - dank zij een radiosignaal uit Duitsland - maar ook persoonlijke elektronische boodschappen kan weergeven onder het horlogeglas. En Call Max, een nieuw netwerk dat vanaf volgend jaar boodschappen zendt naar abonnees die een kleine ontvanger hebben.

Er zijn meer van die dingen. Ram Mobile Data bijvoorbeeld is een netwerk voor het draadloos verzenden van gegevens. Dat kan een kort bericht zijn of een paar vellen tekst. De zender kan worden aangesloten op een notebook en de ontvanger staat op kantoor. Een vertegenwoordiger kan zo een order naar kantoor sturen en een journalist zijn kopij naar de krant. Beiden hebben geen telefoon meer nodig.

Die is overigens ook al minder dan ooit aan plaats gebonden. Het is mogelijk, letterlijk vanuit de jungle te telefoneren met moeders thuis of de baas op kantoor. De installatie past in een klein koffertje waarvan het deksel dient als antenne. Satellietcommunicatie.

Veel leuke dingen dus in deze mobiele tijd. Het wordt tijd voor een overzicht. Dat dachten Rudi Bekkers en Jan Smits ook en ze maakten het boek Mobiele Telecommunicatie in Nederland en België. Echt leuk is het boek niet, maar het is wel helder en overzichtelijk. Het uitgangspunt van de schrijvers is dat niet langer meer de techniek, maar het niveau van de dienstverlening en de extra's die de leverancier daaraan toevoegt, voor een belangrijk deel de markt zullen bepalen.

In het boek wordt het hele spectrum van mobiele (radio-)communicatie behandeld, variërend van de geschiedenis (de autotelefonie stamt al uit 1946), via regelgeving en technische opbouw naar standaarden en toepassingen. Vrij technisch allemaal, soms gortdroog opgeschreven, maar zelfs voor een leek goed te volgen.

Zo wordt duidelijk wat de sterke en zwakke punten zijn van de uiteenlopende systemen: handig want het scheelt al gauw een uurtje rondneuzen in een Primafoonwinkel. Een semafoon bijvoorbeeld is weliswaar relatief goedkoop, maar het is eenrichtingverkeer. Je krijgt dus geen ontvangstbevestiging en berichten moeten kort blijven.

GSM, het telefonienetwerk dat langzamerhand bekend wordt, blijkt al in 1982 zijn eerste aanzet te hebben gekregen. De beste landelijke dekking met een GSM-toestel wordt bereikt met terminals die op acht watt werken en niet met het type dat op twee watt draait; ook interessant om te weten als je voor Kerst een GSM-toestel wilt scoren.

Het verdient overigens aanbeveling ook na lezing van dit boek de PTT of de GSM-dealer nog eens te bellen voordat je op stap gaat met je GSM-toestel. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit de VS nog niet naar Nederland bellen met een meegenomen GSM-toestel. Dat kan wel wanneer je zo'n toestel in de VS huurt.

Een heel interessante dienst, waar je maar weinig van hoort, maar die dankbaar wordt gebruikt door de happy few, is datacasting. Het komt erop neer dat gegevens meeliften met radio- of tv-signalen. Daar merkt de gewone gebruiker niets van, maar als je de juiste ontvanger hebt, kun je er veel plezier aan beleven. Zo wordt dagelijks de inhoud van enkele kranten meegestuurd met tv-signalen naar ontvangers bij blinden. Een sprekende chip leest die kranten dan voor.

'Niet langer bepaalt de draad de beschikbaarheid van telecommunicatievoorzieningen. Er staat echter ook een prijs tegenover: mobiele netwerken vergen hoge investeringen en die worden aan de gebruikers doorberekend in de vorm van abonnements- en communicatiekosten', zo waarschuwen de schrijvers. Volgens hen zijn er overigens voldoende sectoren, vooral in het bedrijfsleven, waar de hogere kosten snel worden terugverdiend door het voordeel dat mobiele communicatie oplevert.

Rudi Bekkers en Jan Smits: Mobiele Telecommunicatie in Nederland en België

Kluwer Bedrijfsinformatie; ¿ 69,50

ISBN 90 557 6031 5

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden