Mobiel lab voor hersenonderzoek kinderen

Nijmeegse gedragswetenschappers hebben een mobiel laboratorium voor hersenonderzoek bij kinderen ontworpen. Volgens de Radboud Universiteit gaat het om een voorziening die uniek is in Europa....

ANP

Hersenonderzoek bij kinderen stuit op praktische bezwaren. Zo kunnen jonge proefpersonen meestal alleen na schooltijd komen en hebben zij vervoer nodig. Daardoor doen vrijwel alleen kinderen mee die vlakbij de laboratoria van de universiteit wonen. Dat kan de uitkomst van een onderzoek beïnvloeden. Het mobiele lab is gebouwd in een bestelbus en bevat alle apparatuur om diverse soorten hersen- en schedelonderzoek te doen. De onderzoekers rijden door het hele land.

Neuropsycholoog Nina Davids onderzoekt in het mobiele lab kinderen met een hersenbeschadiging. Deze kinderen bezoeken mytyl- of tyltylscholen. De meeste kinderen hebben al een uitgebreide agenda van therapie en medische onderzoeken, reden waarom scholen niet graag meewerken nog meer onderzoek. Nu de bus voor de deur van de scholen kan komen, zijn toch proefpersonen gevonden om uit te zoeken hoe deze kinderen klanken onderscheiden in vergelijking met leeftijdgenootjes.

De andere twee onderzoeken betreffen het vermogen van basisschoolkinderen om een tweede taal te leren en naar het leren lezen aan het eind van groep 2. Volgens bioloog Barbara Wagensveld is er weinig bekend over normaal leesvermogen van kinderen. Tot nu toe is met name onderzoek gedaan naar leesachterstanden of taalproblemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden