Mobiel bellen passeert vaste lijn

In 2010 werd in Nederland voor het eerst meer mobiel gebeld dan via het vaste netwerk. De hoeveelheid mobiel dataverkeer is geëxplodeerd en ook het aantal verstuurde sms'jes groeide nog fors. Dat blijkt uit de marktmonitor over 2010 die telecomwaakhond OPTA dinsdag publiceerde.

AMSTERDAM - Gemeten in belminuten was mobiel belverkeer voor het eerst groter dan verkeer via het vaste net. In totaal belden Nederlanders in 2010 11,3 miljard minuten mobiel en 11,2 miljard minuten met vaste telefoons. Onder vaste telefonie vallen zowel analoge telefonie als digitale telefonie.


Binnen het vaste telefoonverkeer is de ouderwetse analoge telefoon inmiddels ook voorbijgestreefd door digitale toestellen. Van alle vaste aansluitingen werd eind september 2010 50,8 procent gebruikt in combinatie met een digitale telefoon en 49,2 met een analoge telefoon. Beide groepen waren elk goed voor net iets minder dan 4 miljoen aansluitingen.


Ook in de groei van het mobiele dataverkeer en het aantal verstuurde sms'jes toonde zich de verdere opmars van de mobiele telefoon. Het totale mobiele dataverkeer groeide in het eerste half jaar van 2010 tot 3.200 terabyte, een verachtvoudiging ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008. Tussen januari en juli van vorig jaar werden 5,5 miljard sms-berichten verstuurd, terwijl er 9 miljard tekstberichtjes werden verstuurd gedurende het hele jaar 2009.


Opvallend bij al die groeicijfers is dat het aantal mobiele telefoonaansluitingen licht daalde van 20,1 miljoen naar 19,3 miljoen. OPTA-voorzitter Chris Fonteijn verwacht niet dat die trend door zal zetten. Een exacte verklaring ervoor heeft hij niet. 'Het kan zijn dat het te maken heeft met de sterke groei van communicatie via platforms als Facebook en Twitter.'


Uit de marktmonitor blijkt verder dat Nederland in OESO-verband nog steeds nummer een is op de ranglijst van landen met de hoogste breedbandpenetratie. Het aantal vaste breedbandaansluitingen groeide in het derde kwartaal van 2010 tot 6,3 miljoen. Daarmee zijn er 37,8 aansluitingen per 100 inwoners.


Daarbij moet worden aangetekend dat breedband via een volledige glasvezelverbinding nog erg achterblijft. Half 2010 waren er in Nederland 157 duizend huizen met een dergelijke aansluiting. Nederland blijft op dat gebied fors achter bij onder meer Denemarken, Zuid-Korea, Noorwegen, Zweden en Japan.


De OPTA deelde in 2010 15 boetes uit met een totale waarde van 12,7 miljoen euro. Het gaat om boetes voor onder meer spam en e-mailmarketing, maar ook om boetes voor onrechtmatige vormen van klantenbinding en kortingen.


1,3 procent spam Nederlands

Het is een bescheiden aandeel, maar Nederland bereikt er wel de tweede plaats mee. Na Engels was Nederlands de tweede meest gebruikte taal in alle wereldwijd verzonden spamberichten in 2010. Negentig procent van alle ongewenste e-mails is in het Engels. Met een aandeel van 1,3 procent komt Nederland op de tweede plek. Het aandeel van Europese spam in het geheel steeg fors. Van 25,4 procent in 2009 naar 39,3 procent in 2010. Met name vanuit Oost-Europese landen werd meer spam verstuurd. De OPTA kreeg via spamklacht.nl ruim 27 duizend klachten over spam.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden