Mma nu in eindfase van inburgering

juridisch orgaan dat Prinses Mma krijgt vandaag zitting in de Raad van State, een juridisch adviesorgaan van regering en parlement....

Van onze verslaggever Remco Meijer

De zogenoemde binnengeleiding van prinses Mma in de Raad van State is vanmiddag een formeel hoogtepunt van de inburgering van de tot Nederlandse genaturaliseerde Argentijnse. Het offici introductieprogramma dat Mma volgt sinds haar verloving in 2001 met prins Willem-Alexander loopt eind dit jaar af.

Net als Mma hadden ook prins Claus en prins Bernhard met instemming van de ministerraad zitting in de Raad van State, een adviezen geeft aan regering en parlement over wetgeving en bestuur.

De prinses wordt in de Raad van State aan de Haagse Kneuterdijk binnengeleid door koningin Beatrix, die krachtens de grondwet voorzitter is van de raad. De dagelijkse leiding berust bij de vicevoorzitter, Herman Tjeenk Willink. Deze vroegere PvdA-senator en oud-voorzitter van de Eerste Kamer mag zich tooien met de titel vice-president en heeft de bijnaam 'onderkoning' van Nederland. Hij is een adviseur van de koningin in staatszaken en heeft een voorname rol gespeeld in Mma's inburgering.

Mma wordt geen lid van de raad, zij krijgt er zitting in. Ze mag desgewenst vergaderingen bijwonen en deelnemen aan de beraadslagingen over de adviezen die de raad geeft. Stemrecht heeft ze niet. Als zij de praktijk van prins Claus en prins Bernhard volgt, zal zij er de deur niet platlopen, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is over een frequentie van bezoeken nog niets bekend.

De Raad van State is net als onder meer de Algemene Rekenkamer en de Nationale Ombudsman een zogeheten Hoog College van Staat. De raad bestaat uit vijf afdelingen die advies geven over allerlei wet-en regelgeving.

De zitting vandaag heeft een bijzonder karakter omdat ze wordt voorgezeten door de koningin. Zij komt alleen voor bijzondere gebeurtenissen naar de raad. Dat de koningin voorzitter is van een raad die advies uitbrengt aan de regering waarvan zij als staatshoofd zelf deel uitmaakt, is de voorbije jaren bij herhaling reden voor discussie geweest, onder andere aangezwengeld door huidig minister Thom de Graaf.

Aanwezig is ook prins Willem-Alexander. Zoals elke troonopvolger is hij op zijn 18de lid geworden van de raad. Hij werd binnengeleid op 3 juli 1985. Na de afronding van zijn studie en diensttijd bezocht de prins de raad bijna wekelijks, omdat het bijwonen van vergaderingen als zeer nuttig wordt gezien voor een koning in opleiding. Ter voorbereiding op zijn koningschap bezoekt de prins volgens de RVD de raad nu met enige regelmaat.

Prinses Mma verkeert in de eindfase van een intensief inburgeringsprogramma. Dat begon in feite al voor haar verloving, toen zij en Willem-Alexander aan hun omgeving te kennen gaven in het huwelijk te willen treden. Via informele arrangementen leerde Mma de taal en maakte zij kennis met vooraanstaande Nederlanders. Daarna kreeg het inwijdingstraject een vaste vorm, met belangrijke rollen voor genoemde Tjeenk Willink, Beatrix' hofdame Lieke Gaarlandt, Willem-Alexanders particulier-secretaris Jaap Leeuwenburg en de eind 2002 toegevoegde topambtenaar van Binnenlandse Zaken Pien Zaaijer. Met allerlei geledingen van de samenleving met de overzeese koninkrijksdelen werd kennis gemaakt.

Prinses Mma is inmiddels moeder van de bijna 1-jarige prinses Amalia. Deze erfopvolgster zal over ruim zeventien jaar haar entree in de Raad van State maken. Uit het grote aanbod aan mogelijke functies voor Mma is een voorlopige keuze gemaakt. Zij is beschermvrouwe van het Oranje Fonds, voorzitter van de board of trustees van de Prins Claus Leerstoel en lid van de commissie voor participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen (Pavem). Naar verwachting zal binnenkort nog een nieuwe functie worden toegevoegd.

Tijdens de buitengewone vergadering zullen koningin Beatrix en prinses Mma vanmiddag kort het woord nemen. Tjeenk Willink houdt een toespraak. De NOS doet rechtstreeks verslag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden