Mladic 'praat alleen met overste Karremans' Dutchbat blijft totdat evacuatie is voltooid

De commandant van Dutchbat in Potocari, overste Karremans, is niet ingegaan op de eis van de Bosnisch-Servische generaal Mladic om de Nederlandse VN-militairen nu al te evacueren....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dutchbat zal volgens Voorhoeve net zo lang blijven tot de evacuatie van de Moslims die weg willen is voltooid. Nederland zal hulp geven zo lang het kan. Dutchbat wil toezicht blijven houden op een zo ordelijk mogelijk verloop van de 'etnische zuiveringen'. Nederlandse VN-soldaten begeleiden de konvooien naar Kladanj. Volgens Voorhoeve hebben de Nederlandse soldaten geen enkele machtspositie en doen ze niet mee aan het selecteren van vluchtelingen.

De Nederlanders gaan niet weg zonder medeneming van alle gijzelaars. 'Ze zijn als een kapitein op een zinkend schip. Ze zullen als laatsten weggaan, met medeneming van alle spullen.'

Voorhoeve denkt niet dat de Bosnische Serviërs Dutchbat zullen gijzelen als alle vluchtelingen zijn vertrokken. Mladic is er immers op uit iedereen die er volgens hem niet hoort zo snel mogelijk weg te krijgen, aldus de minister. Er is Voorhoeve niets bekend over Moslims die eventueel willen blijven, of over aantallen Moslims die zouden zijn gedood door de Serviërs.

Er worden 48 VN'ers in Bratunac vastgehouden, acht bij de Alfa-post, en tien in een politiebureau elders. De Bosnische Moslims houden acht Nederlanders vast. In Potocari zijn 332 Nederlandse VN-militairen.

Voorhoeve: 'Ik hoop van harte dat de Nederlanders in de loop van volgende week met hun families en relaties worden herenigd. Ik kan echter geen garanties geven.'

Volgens Voorhoeve heeft 'de heer' Mladic niet toegestaan dat Potocari vanuit de lucht wordt bevoorraad.

Gisteravond arriveerde een VN-voedselkonvooi vanuit Belgrado.

Mladic heeft ook niet toegestaan dat de chefstaf van Unprofor in Sarajevo, brigade-generaal Nicolai, naar Potocari ging. Mladic praat volgens Voorhoeve alleen met overste Karremans.

Er zijn drie VN-waarnemers in Potocari, onder wie een Nederlander. Zij proberen toe te zien op de deportatie van Moslim-mannen van 16 jaar en ouder, die worden ondervraagd door de Serviërs in een voetbalstadion in Bratunac. Volgens Voorhoeve zijn enkelen van hen teruggekomen en op transport richting Kladanj gezet.

De EU trok gisteren 40 miljoen dollar uit voor noodhulp. De regering stelt twintig miljoen gulden ter beschikking voor voor hulp aan de vluchtelingen. Minister Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking is bereid zwaargewonden in Nederland te verzorgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden