MKZ-virus werd niet opzettelijk verspreid

Nederland is vanaf maandag officieel MKZ-vrij, zo heeft het ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt. Tegelijk concludeerde het Openbaar Ministerie in Arnhem dat het mond- en klauwzeervirus in Kootwijkerbroek niet opzettelijk is verspreid, zoals hardnekkige geruchten wilden....

Het onderzoek van de politie en de Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft geen enkele aanwijzing opgeleverd voor fraude of ander strafbaar handelen.

Na het horen van veertig getuigen, onder wie dierenartsen en medewerkers van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV), meent het OM dat opzet onwaarschijnlijk is. Het heeft hiervoor geen bewijs gevonden, maar evenmin kunnen achterhalen hoe de MKZ-besmetting in Kootwijkerbroek is gekomen.

In Nederland hebben zich dit voorjaar totaal 26 besmettingen van MKZ voorgedaan. De eerste deed zich voor op 21 maart in Olst, vlakbij Oene. Daarna dook de besmettelijke dierziekte ook op in de Veluwe en in Friesland. Nadat er in Kootwijkerbroek op één bedrijf bij één dier MKZ was geconstateerd, moesten alle bedrijven rond die boerderij worden geruimd. De woedende omliggende boeren vermoedden dat de kalverhouder zijn vee bewust had besmet, met Afrikaans MKZ.

Maar volgens persofficier van justitie M. van der Mark is dat niet waarschijnlijk. Het virus uit Kootwijkerbroek heeft namelijk veel overeenkomsten met dat uit Terwolde, Olst en Nijbroek. Daarmee is gelijk het gerucht ontzenuwd dat de boer de besmetting opzettelijk van een bevriend bedrijf in Oene zou hebben gehaald. Daar was sprake van een ander virus.

Een sterke aanleiding voor het ongeloof in Kootwijkerbroek was dat de betrokken boer een tweede bedrijf heeft in Wekerom, waar hij elke dag kwam. Op dat bedrijf brak echter geen MKZ uit. Nu is gebleken dat in de kadavers van de direct geruimde dieren wel degelijk klinische verschijnselen van MKZ zijn aangetroffen.

Eerder bleek al dat er geen fraude is gepleegd met bloedmonsters van het besmette dier.

Bovendien gaf de financiële positie van de boer voor het OM geen enkele aanleiding te veronderstellen dat hij opzettelijk MKZ zou hebben veroorzaakt om zijn bedrijf van te redden.

Zijn dorpsgenoten blijven echter vraagtekens zetten bij de uitbraak van MKZ, aldus een woordvoerder vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden