MKB somber over terugdringen fiscale rompslomp

De commissie-van Lunteren, door het ministerie van Financiën ingesteld om verlaging van administratieve lasten voor bedrijven te onderzoeken, verkeert in een impasse....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

'Tot op de dag van vandaag is er over geen enkel belangrijk onderdeel overeenstemming bereikt', zegt Bongers. 'De impasse komt niet voort uit onwil. Er zijn gewoon te veel tegenstrijdige belangen tussen fiscus en overheid enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds.' Staatssecretaris Vermeend wil dat de commissie nog voor de zomer komt met voorstellen over hoe de administratieve rompslomp, waarmee overheid en fiscus ondernemers opzadelen, kan worden verminderd.

Onderwerpen waarover conflicten bestaan zijn volgens Bongers de afrekbaarheid van gemengde kosten (met een zakelijk en een privé karakter), en de mogelijkheid van het maken van afspraken tussen ondernemers en belastinginspecteurs. Wil de overheid aan deze wensen van ondernemers tegemoet komen, dan zou de wetgeving moeten worden aangepast en daar wil de tegenpartij volgens Bongers niet aan.

Financiën spreekt tegen dat de commissie in een impasse zit. Eind vorig jaar heeft de commissie al een drietal aanbevelingen gedaan om de papierwinkel te verkleinen, waarmee bedrijven ongeveer honderd miljoen gulden zouden besparen. Volgens een woordvoerder komt de commissie voor de zomer met concrete voorstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden