MKB-Nederland kan in elk geval rekenen op reuring

Uitgeefgoeroe, investeerder en tv-presentatrice Annemarie van Gaal (48) wordt mogelijk de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland. Ingewijden bevestigen dat ze in de race is. Grote broer VNO-NCW zou een lastige tante in huis halen. Bewust wellicht, om het midden- en kleinbedrijf in de Haagse Malietoren meer profiel te geven.


Het Financieele Dagblad, waarin Van Gaal een column heeft, bracht het nieuws woensdag op de voorpagina. Van Gaal bevestigt noch ontkent. De huidige voorzitter van MKB-Nederland, Loek Hermans (59), vertrekt in februari om VVD-lijsttrekker te worden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe voorzitter wacht een zware taak. MKB-Nederland trok in juni vorig jaar in bij VNO-NCW en sindsdien is het eigen geluid ver te zoeken. De gezamenlijke lobby en een gemeenschappelijk beleidsbureau hebben (financiële) voordelen, maar de kleine en middelgrote ondernemers missen hun spreekbuis.


Dat gebrek aan media-aandacht zou met de komst van Annemarie van Gaal in een klap over zijn. De miljonaire is flamboyant, zou de eerste vrouwelijke voorzitter zijn in het mannenbolwerk van de werkgeverslobby en is allerminst op haar mondje gevallen. Ze is BN'er bovendien - bekend bij het grote publiek door haar eigen tv-programma's Ten Einde Raad (NCRV), over mensen die vastlopen in de bureaucratie en Een Dubbeltje op zijn Kant (RTL), over gezinnen met schulden. Van Gaal was ook jurylid bij Dragons' Den, het populaire uitvindersprogramma van Jort Kelder.


Haar carrière is een variant op de American dream. Op haar 18de verlaat Van Gaal het ouderlijk huis in Heerlen om naar de hts-opleiding confectie te gaan in Amsterdam. Ze stopt voortijdig, trouwt een Amerikaan en is op haar 21ste alleenstaand moeder, die de eindjes nauwelijks aan elkaar weet te knopen. Voor 60 gulden per stuk schrijft ze verhaaltjes voor 06-sekslijnen.


In 1985 wordt Van Gaal directiesecretaresse bij uitgever VNU. Vijf jaar later, op haar 27ste, mag ze met Derk Sauer een joint venture van VNU opzetten in Moskou. Als VNU er na anderhalf jaar de brui aan geeft, besluiten Van Gaal en Sauer te blijven. Ze beginnen de Moscow Times, het eerste Engelstalige dagblad in Rusland, en richten in 1992 uitgeverij Independant Media op.


Daarna gaat het hard. Ze weten het ene na het andere topmagazine voor Rusland te interesseren en halen onder meer Cosmopolitan, Marie Claire, Yes!, FHM en Men's Health naar Moskou. Binnen vijf jaar groeit Independant Media uit tot de grootste uitgeverij van Rusland, met zevenhonderd werknemers en ruim twintig kranten- en tijdschrifttitels.


In 2000 keert Van Gaal naar Nederland terug voor de schoolopleiding van haar twee jongens. Ze wordt korte tijd directeur van de Telegraaf Tijdschriften Groep, en richt in 2003 AM Media op dat onder meer AM Magazine (voor zakenvrouwen) en Catharine uitgeeft. De grote klapper komt in 2005 als de Finse uitgever Sanoma 142 miljoen euro neertelt voor alle aandelen Independant Media.


Van Gaal kan haar leven lang op vakantie, maar gaat investeren - in van alles en nog wat: van haar eigen kledingboetiek in de P.C. Hooftstraat tot beginnende bedrijfjes.


Ondanks haar financiële succes gaat Van Gaals leven niet over rozen. Haar tweede man is ziek in een verzorgingshuis beland en haar huidige, man kreeg kanker. Zelf brak ze haar rug bij een auto-ongeluk en werd haar neus goeddeels weggeslagen.


Mocht Van Gaal voorzitter worden van MKB Nederland, dan is de werkgeverslobby verzekerd van reuring. In 2008 zei ze in HP/De Tijd dat het Nederlandse poldermodel - waaraan werkgevers mede hun invloed ontlenen - volstrekt is 'doorgeslagen'. Studeren noemde ze in carrièreblad Carp 'funest voor het verloop van je carrière: het verhindert je om out-of-the-box te denken'.


Van Gaal neemt geen blad voor de mond en gaat door roeien en ruiten om haar doel te halen. Hoewel de aangesloten brancheorganisaties beslissen, is het de vraag in hoeverre dat in de Malietoren wordt gewaardeerd.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden