Miyazawa keert terug op Financiën in Tokio

Na dagenlang soebatten is het de beoogde nieuwe premier van Japan, Keizo Obuchi, gelukt ex-premier Kiichi Miyazawa over te halen minister van Financiën te worden....

AP, Reuters

TOKIO

Vandaag presenteert Obuchi, die vorige week door de Liberaal-Democratische Partij tot partijleider werd gekozen, zijn regeringsploeg in het Japanse parlement. Het is zo goed als zeker dat hij het vertrouwen van de volksvertegenwoordiging krijgt, want in het Lagerhuis beschikt de LDP over een ruime meerderheid.

In het Hogerhuis is dat niet langer het geval. Obuchi's voorganger, premier Ryutaro Hashimoto, moet het veld ruimen omdat de LDP onlangs een rampzalige nederlaag heeft geleden bij verkiezingen voor het Hogerhuis. Volgens Japanse commentatoren wilden de kiezers de LDP duidelijk maken dat ze zijn uitgekeken op de fantasieloze en halfslachtige manier waarop de liberalen de economische crisis aanpakken.

Toen eerder deze week bekend werd dat Obuchi voor Financiën het oog had laten vallen op Miyazawa, fleurden de beurzen van Tokio enigszins op. De yen won aan kracht tegenover de dollar. Miyazawa, die premier was van 1991 tot '93, is de architect van het reddingsplan voor de Japanse banken, die in ernstige moeilijkheden zijn geraakt door een overmaat aan leningen die niet worden afgelost.

Maar de problemen van de banken zijn nog niet opgelost. Miyazawa was tijdens zijn premierschap evenmin in staat de neergang van de Japanse economie af te remmen. In 1993 moest hij aftreden: ook toen had de LDP een zware verkiezingsnederlaag geleden.

Miyazawa is al eens eerder minister van Financiën geweest. Hij werd echter in 1988 tot aftreden gedwongen, toen hij betrokken raakte bij het Recruit-schandaal. Hij zou in 1986 goedkoop Recruit-aandelen hebben gekocht, vlak voordat het onroerendgoedconcern naar de beurs ging.

Hoewel Obuchi zijn regering een 'kabinet voor economische hervormingen' noemt, zijn de meeste andere kandidaat-ministers geen grote vernieuwers. De meesten zijn partijveteranen.

De enige opmerkelijke benoeming is, volgens de Japanse pers, die van Taichi Sakaiya tot directeur-generaal van het Economisch Planbureau. Sakaiya was een hoge functionaris op het ministerie van Handel, totdat hij besloot schrijver te worden. Een van zijn bestsellers heeft als boodschap dat vele Japanners, hoe welvarend ook, niet tevreden zijn met hun werk en hun samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden