Mixen uit een muzikale blender

De schattingen lopen ver uiteen, maar zelfs op rustige dagen dansen dankzij internet honderdduizenden deuntjes de wereld rond. Ze zijn afkomstig uit de platencollecties van welwillende internetgebruikers, die de liedjes van cd naar hun computer hebben overgezet....

Het is wel een rommeltje in dit lusthof. Een centrale catalogus ontbreekt, net als afspraken over een uniforme aanduiding. Sommige liedjes zijn onbereikbaar omdat te veel bezoekers bij een aangesloten pc samendrommen of deelnemers hun computer voor de nacht uitzetten. Ook is niet alle muziek het aanhoren waard. Sommige aanbieders leveren technisch broddelwerk aan. Hier en daar gebeurt dat zelfs met opzet. Dat heeft te maken met een guerilla-strijd van platenmaatschappijen, in een poging deze mondiale broodroof een halt toe te roepen.

Toch is met speurwerk, véél geduld en een dosis toeval veel moois uit deze muzikale fruitmand te halen. Het toeval kan zelfs een beetje geholpen worden, dankzij een 25-jarige kunstenaar uit New York. Jason Freeman is de maker van het Network Auralization for Gnutella (N.A.G.), een muziekmixer die put uit de songs die op internet te vinden zijn.

N.A.G. laat gebruikers op het Gnutella-netwerk grasduinen door het aanbod, aan de hand van titels of steekwoorden. (Gnutella is een van de netwerken die toegang biedt tot een aantal ruilbeurzen). Vindt de software iets dat aan de zoektermen voldoet, dan pikt het een partje van de song en gooit die door een blender. Wat ontstaat is een geluidsbrij die klinkt alsof een dronken dj in TGV-tempo door zijn platencollectie raast.

Het gaat Freeman niet om het vinden van muziek die hij al heel lang zoekt, legt de kunstenaar op zijn website (turbulence.org/works/freeman) uit. Hij schreef het programma juist om gebruik te maken van de tekortkomingen van netwerken als Gnutella. Tijdens elke speurtocht stuit de gebruiker op allerlei nieuwe en verrassende muziekjes - al was het maar omdat sommige mensen niet weten hoe ze de namen van sommige popgroepen of songtitels moeten spellen.

Een proef met een enkel steekwoord laat zien wat N.A.G. uit de chaos weet op te duiken. 'Bush' levert een mix op van nummers van de zangeres Kate Bush, songs van de rockband Bush, een live-optreden van de Rolling Stones in Shepherd Bush (een BBC-studio), een opname over president George Bush uit het Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live, Gregoriaanse gezangen in een modern jasje en het liedje 'Bushel And A Peck' van de Guys & Dolls.

De mix wordt met elke zoekterm chaotischer en vliegt echt uit de bocht als meerdere muziekjes tegelijk worden afgespeeld (in te stellen tot acht tegelijk).

N.A.G. is op verschillende manieren te gebruiken. Gebruikers komen door de speurtocht op muziek die ze anders nooit zouden horen - neem bijvoorbeeld The Cancerous Reagans. Een tweede toepassing is het samenstellen van intrigerende mixen. Lang niet alles klinkt even geslaagd, maar af en toe produceert N.A.G. combinaties die wonderwel werken. Bijkomend voordeel: songs worden nog tijdens het mixen - waar mogelijk - compleet gedownload en weer via internet aan anderen aangeboden. Zo geeft de N.A.G.-gebruiker ook iets terug aan de Gnutella-gemeenschap. Een mix is zelfs te gebruiken als quiz-middel: wie kan er blind zoveel mogelijk nummers herkennen (bericht aan Masterplan-loos Endemol: idee voor een nieuw televisieprogramma).

De software is beschikbaar voor de jongste versies van Windows (2000 en XP) en het MacOS (X). Freeman kreeg subsidie en geeft N.A.G. op internet weg. Op de pc moet het mediaprogramma QuickTime van Apple geïnstalleerd staan en Java, de universele programmeertaal voor internet-toepassingen van Sun.

Blijft de vraag over of N.A.G.-mixers zich doelwit moeten vrezen van de Amerikaanse muziekindustrie. Die zit, zoals maandag in de Volkskrant werd bericht, ook Nederlandse grootgebruikers van Kazaa en consorten op de hielen. Dat lijkt niet: de geluidsfragmenten zijn zo kort dat ze onder het citaatrecht vallen. En elke mengelmoes die N.A.G. voortbrengt, is een geheel nieuwe compositie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden