MIVD ontnam vier medewerkers hun vergunning

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD heeft de afgelopen drie jaar van vier medewerkers hun verklaring van geen bezwaar ingetrokken. Zonder die verklaring kunnen zij hun werk voor de geheime dienst niet doen. Door alle negatieve aandacht voor de MIVD kan de informatiepositie en de samenwerking met partnerdiensten in het geding komen.

ANP

Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op Kamervragen van de PvdA en de SP. De intrekkingen, sinds het aantreden van het huidige diensthoofd op 1 mei 2006, volgden op veiligheidsonderzoeken naar incidenten of activiteiten van deze medewerkers.

Twee MIVD'ers hebben hun verklaring inmiddels teruggekregen. Het gaat om de twee die in de publiciteit kwamen door hun conflict met de leiding van de MIVD. Zij vinden dat zij tegen de regels in zijn afgeluisterd door hun eigen werkgever toen zij met een zeer geheime operatie bezig waren. Volgens een woordvoerder van Defensie zijn ze niet teruggekeerd bij de MIVD. Er wordt nog gesproken over hun toekomst.

Een ander geval betreft een vrouw die eind 2007 haar vergunning werd ontnomen en begin dit jaar werd ontslagen. Onlangs deed zij haar verhaal op de televisie. Daarin zei ze onder meer dat ze zonder opleiding naar Bosnië werd gestuurd.

Volgens Van Middelkoop was er voor haar taak als analist geen specifieke opleiding nodig en deed ze geen heimelijke dingen. Hij wijst erop dat een speciale afdeling bij de MIVD de heimelijke operationele activiteiten uitvoert. Voor hen is wel een landurige opleiding vereist. Op het vierde geval gaat de minister niet in.

Volgens Van Middelkoop loopt er naast deze vier zaken nog een beperkt aantal rechtspositionele zaken. Dat gaat om salarissen en functietoewijzing. Maar op een totaal van 850 medewerkers en na een ingrijpende reorganisatie is dat volgens hem geen onrustbarend aantal. Wel laat hij vanaf dit najaar een werkbelevingsonderzoek uit 2008 herhalen.

Daarnaast doet de Commissie van Toezicht Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzoek naar het handelen van de MIVD in enkele ontslag- en afluisterzaken.

Van Middelkoop vindt de twijfels over de dienst en de negatieve aandacht onwenselijk. Hij schrijft dat de MIVD een professionele en effectieve organisatie is, waarvan de bevoegdheden wettelijk verankerd en helder omschreven zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden