MIVD-leden meldden dwang bij verhoren in Irak

Twee medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hebben eind 2003 verklaard dat zij een gevangene onder druk hebben gezet omdat hij leugens vertelde....

Dat blijkt maandag uit documenten die NRC Handelsblad heeft gekregen van Defensie na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Tot nu toe was bekend dat het gebruik van water en geluid was bedoeld om gedetineerden tijdens nachtelijke verhoren wakker te houden en het onmogelijk te maken dat zij in het gehorige detentiecomplex onderling met elkaar spraken.

De verklaring van het tweetal staat in een memo dat bataljonscommandant Dick Swijgman op 27 oktober 2003 naar het crisiscentrum in Den Haag stuurde. Andere gegevens over onzorgvuldige handelingen door de MIVD betreffen geruchten, die hij probeerde na te trekken.

De commandant van het Nederlandse kamp bij As Samawah vond het gebruik van 'muziek' nog te rechtvaardigen. Water gooien over wegdoezelende gedetineerden, is volgens hem echter al in het grijze gebied ,,maar nog steeds vanuit de omstandigheden te billijken.'' Swijgman schrijft verder dat hij wel benadrukt heeft dat de MIVD zich vooral goed aan de regels moet houden, om de Nederlandse krijgsmacht niet in diskrediet te brengen.

Toenmalig chef defensiestaf Luuk Kroon stuurde op 31 oktober op zijn beurt een nota naar minister Henk Kamp van Defensie, waarbij Swijgmans memo als bijlage was toegevoegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.