Mitsubishi: van monster tot reus op lemen voeten

Autofabriek Nedcar lijkt hard op weg naar een nieuwe grootaandeelhouder - en Japan naar een nieuw economisch fiasco. Mitsubishi, grootaandeelhouder in Nedcar en een van de oudste en grootste conglomeraten van Japan, wankelt....

Negen jaar geleden publiceerde Business Week ook een omslagverhaal, over de toen nog schijnbaar onstuitbare wereldwijde opmars van deze keiretsu (de Japanse term voor conglomeraat). Amerikaanse beleidsmakers en managers 'demoniseerden' Mitsubishi destijds 'als gevaarlijke economische Godzillas (monsters, red.), die heel Amerika deden sidderen'.

Maar de geheime krachten van de keiretsu's hebben zich tegen hen gekeerd - ze kampen allemaal met grote problemen. Goedkope leningen van de eigen banken financierden jarenlang 'een wilde greep naar de wereldmarkten in hoogtijdagen' van de Mitsubishi-bedrijven, die vrijwel alles maken: camera's, auto's, schepen, olie, kunststoffen, staal, computers en breedbeeld-tv's.

Wat verborgen bleef, was 'het diepgewortelde conservatisme' van de duizenden medewerkers. Mitsubishi bleef doorgaan met de productie van chips die niemand meer wil hebben. Gevolg: verliezen van zo'n 1,8 miljard gulden vorig jaar, en naar verwachting 660 miljoen dit jaar. De autofabriek bood zichzelf onlangs openlijk te koop aan. Mistubishi kampt met een schuld van 34 miljard gulden.

Inmiddels hebben dertien Mitsubishi-bedrijven een schuld van 260 miljard gulden en slechts 116 miljard aan aandelenkapitaal, berekende zakenbank Warburg Dillon Read.

Een revolutie is nodig, maar daar zijn de topmanagers absoluut niet op berekend. Topman Minoru Makihara is naar Japanse begrippen een kosmopoliet, die onder meer op Harvard heeft gestudeerd.

Probleem: hij heeft niets te vertellen binnen de 'Vrijdag-club', de wekelijkse vergadering van de 28 hoogste managers. Deze heren zeggen elkaar nooit openlijk de waarheid - not done. 'Het spijt me te moeten zeggen dat er nooit een wezenlijke discussie is geweest', erkent Makihara.

Misschien moet Nedcar maar blij zijn dat het waarschijnlijk spoedig een nieuwe grootaandeelhouder krijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden