'Misvormd hoofd na experiment overheid VS'

Wijlen Vertus Hardiman hield zijn geheim meer dan tachtig jaar lang verborgen onder een pruik en een muts. Vijf jaar was Hardiman toen hij, samen met negen andere zwarte kinderen, in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Indiana deelnam aan een experiment met radioactieve straling. Hij hield er misvormde bovenkant van zijn hoofd aan over, naar eigen zeggen.

Redactie

De kinderen gingen allemaal naar dezelfde basisschool in Lyles Station, Indiana. Hun ouders werd voorgehouden dat op hun kinderen een nieuwe middel tegen een hoofdhuidschimmel zou getest worden.

Dat was slechts een voorwendsel om de ouders te laten instemmen met het experiment, waarbij de kinderen aan veel te hoge straling werden blootgesteld, volgens Hardiman.

'Ik gaf hem te veel'

'Ik kreeg een soort hoed op, en twee verpleegsters stonden achter me. Ik zag de flitslichten en hoorde de ene zeggen 'o mijn god, ik heb hem te veel gegeven', herinnert de man zich. Of hij kwaad is? 'Nee, want wie kwaad is, kan niet liefhebben'.

De documentaire over Hardiman, die wegens zijn 'grote genade' de gruwel die hij onderging al die jaren geheimhield, komt eind november uit. Maar op het internet wordt de trailer ervan nu al druk bekeken. Niet voor gevoelige kijkers: u bent dus gewaarschuwd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden