Misverstand met gospelkoor

Oh Happy Day..

Regie: Hella Joof.

Met: Lotte Anderson, Malik Yoba, Kurt Ravn, Ditte Hansen, Peter Aude.In 4 zalen.

De dirigent mist overtuiging bij zijn koor. De diep religieuze baptist vraagt zich af of de zangers wel in hun muziek geloven. En of ze zich wel realiseren dat Jezus van hen houdt, en dat God hen altijd zal steunen.

In de Deense plattelandskerk voelen de leden van een klein, hobbyistisch gospelkoor zich duidelijk niet op hun gemak bij zulke confronterende vragen. Bedremmeld luisteren ze toe. ‘Daarop hoeven we geen antwoord te geven,’ mompelt de een. ‘Ik denk wel dat er iets is,’ probeert een ander.

Dat is het contrast waarop de geestigste momenten in Oh Happy Day van Hella Joof zijn gebaseerd. Er gaapt een grote kloof tussen het geloof van de Amerikaanse leider van een professioneel koor dat door Europa tourt en de vrijblijvendheid van de amateuristische Denen die hij tijdelijk onder zijn hoede neemt. De onhandige gesprekken en spraakverwarringen tussen Moses Jackson en zijn leerlingen zouden de basis kunnen zijn geweest voor een sterke komedie.

Alleen wil Oh Happy Day meer zijn dan een komedie – en daar gaat het mis.

Voor Hannah, een niet bijzonder gelukkig getrouwde vrouw, is de komst van Moses een teken haar leven te veranderen. Hij strandde op het platteland door een blessure die hij opliep toen de bus van zijn koor haar moest ontwijken, en dat is voor Hannah aanvankelijk de reden zich over hem te ontfermen.

Dat ze vervolgens uit haar verveelde dorpsleven ontwaakt door de nabijheid van de gepassioneerde zwarte man, is een plotwending die zich laat raden. En hoe Joof ook zijn best doet; het blijft een standaardwending in een scenario.

Dat is eigenlijk het probleem van de hele film. Oh Happy Day is en blijft een sjabloon. Zelfs de koorscènes, die aanvankelijk aanstekelijk zijn, hebben daar uiteindelijk onder te lijden.

David Sneek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden