Misverstand (2)

PETER BLANGÉ moet wel gek geworden zijn. Dan mag je ex-olympisch kampioen zijn, het Bankras-model hebben uitgevonden zoveel als je wilt, maar baarlijke nonsens ook al wordt die uitgesproken door een sportinstituut als Blangé, blijft nonsens....

Wat Blangé beweert is dat je in de strijd tegen doping bedriegers en dieven op dezelfde manier moet behandelen als in de maatschappij: vervolging en bestraffing door de politie. Waarom kunnen wij niet hetzelfde doen als met wetsovertreders in het dagelijks leven, roept hij wanhopig uit.

Klinkt lekker duidelijk. Komt zo op het eerste gezicht recht uit het sporthart dat bij ons lid van de atletencommissie, want dat is hij tegenwoordig, zichtbaar op de goede plaats zit. Als zelfs zó iemand gaat zeggen dat zo'n aanpak helpt dan zal het wel zo wezen.

Waarom is het onzin? Nou, de sportwereld heeft besloten om een aparte wereld te zijn met eigen regels: spelregels. Een van die regels heeft betrekking op het gebruik van geneesmiddelen. Die mag je alleen gebruiken als ze niet op een lijst voorkomen. Iedere sterveling mag, al of niet onder dokterstoezicht, gebruik maken van die spullen. Alleen als je sporter bent niet. Dat is namelijk niet eerlijk en ook nog ongezond. Het rare feit doet zich voor dat wanneer ik met cafeïnetabletten, hoestsiroop of cocaïne rondloop niemand mij iets doet behalve wanneer ik deelneem aan een sportwedstrijd.

De sportwereld wil zijn eigen regels erop nahouden en dan moet de politie ze gaan handhaven. Ik kan me voorstellen dat wanneer een voetballer verrot wordt geschopt en zich ernstig geschaad ziet in de uitoefening van zijn vak, hij dan naar de rechter stapt. De spelregels voorzien immers niet in schadevergoedingen. Mij is echter niets bekend van een dergelijk geval waarbij dat ook gelukt is. Een tegenstander achter de tralies krijgen voor aangedaan leed is al helemaal uitgesloten, hoewel er zo op het oog wel degelijk normale mensenwetten worden overtreden met al dat zinloos geweld op het veld. Waarom mag het dan bij een lijstje van bij elkaar geraapte middelen ineens wel?

Nu hebben ze in sommige landen voor elkaar gekregen wat Peter Blangé wil. In Frankrijk of Italië is bij wet vastgelegd dat een sporter geen dopinggeduide middelen in zijn bezit of urine mag hebben en dus krijg je met een fles Natterman op je nachtkastje de politie achter je aan. In Italië pleegt justitie voortdurend overvallen op rennerskwartieren om te kijken of er nog iets is om ze op te pakken. En die sporters slikken het ook nog allemaal. Niemand die naar de rechter stapt om eens uit te laten leggen waarom je alleen Glenbuterol in huis mag hebben als je geen sporter bent of een hond hebt.

Harm Kuipers is lid van de commissie die de WADA adviseert over de lengte en de samenstelling van de dopinglijst. Mede door zijn inbreng worden nu veel middelen van de lijst afgevoerd. Daaronder ook cafeïne. Laat dat nou een middel zijn waarop onder meer de Deense topwielrenner Kim Andersen drie maal betrapt is, hetgeen het einde van zijn carrière betekende. Gaan we Kim en al die andere op cafeïne betrapte sporters rehabiliteren, nu dat ineens niet meer als gevaarlijk en/of prestatieverhogend wordt aangemerkt?

Ja, ik hoor de procedureneukers alweer roepen: je hebt je maar aan de regels te houden. En kijk daarom vind ik mensen als Blangé zo dom. Regels zijn er om doelen mee te bereiken. Bijvoorbeeld schone en eerlijke sport. Als ze niet werken is het je plicht als bestuurder andere manieren te verzinnen om je doel toch te bereiken. Roepen dat regels nu eenmaal regels zijn en dat de politie ze moet komen handhaven is je bestuursverantwoordelijkheid ontlopen en kortzichtig bovendien. Juist een ex-sporter, die aan den lijve heeft ondervonden hoe sporters denken en voelen, kan een ander geluid laten horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden