Mister Vitesse was een nijvere balafpakker

Hij was een echte karaktervoetballer en het boegbeeld van zijn club. Bennie Hofs bleef zijn hele leven Vitesse trouw, honkvast als hij was.

Peter de Waard
Bennie Hofs. Beeld
Bennie Hofs.Beeld

Ben (Bennie) Hofs was jarenlang het boegbeeld van Vitesse - de Arnhemse club die hij zijn hele carrière trouw bleef. Hij zal vooral in de annalen geboekstaafd blijven vanwege die ene wedstrijd tegen Cambuur. Tijdens een thuiswedstrijd op 22 september 1968 probeerde hij Cambuur-trainer Jan Bens tegen te houden toen die woedend het veld opstormde. Bens, een ervaren bokser, sloeg Hofs tegen de grond.

Boze Vitesse-supporters klommen over de hekken en zetten de achtervolging in. De spelers van Cambuur, onder wie Johan Derksen, renden voor hun leven in de richting van de kleedkamers van het toenmalige stadion Nieuw-Monnikenhuize.

Hofs, die op 4 juni overleed aan de gevolgen van de zeldzame bloedziekte MDS, was mister Vitesse. Kenners beschouwden hem als een echte karaktervoetballer. Hij speelde vijfhonderd wedstrijden voor de club. Zijn debuut maakte hij op 18-jarige leeftijd: op 22 november 1964 in een uitwedstrijd tegen PEC.

Veel jaren vormde hij een illuster duo met de grote ster Henk ('Charly') Bosveld die ook voor Sparta en Sportclub Enschede speelde. Bosveld was de geniale spelmaker, Hofs de nijvere balafpakker.

Hij werd geboren in de volkswijk Klarenbeek, vlak naast Nieuw-Monnikenhuize, waar hij het grootste deel van zijn leven zou blijven wonen. Hij speelde in de jeugdselectie bij de volksclub Arnhemse Boys. Maar Vitesse haalde hem daar in 1962 weg. Al snel kwam hij bij de jeugdselectie van Oranje terecht.

In 1964 belandde hij in het eerste elftal, dat twee jaar later kampioen werd van de tweede divisie en naar de eerste divisie promoveerde. Vijf jaar later volgde promotie naar de eredivisie. Het was een kort avontuur. Vitesse bleek het niveau niet aan te kunnen, verloor op 19 mei 1971 met 12-1 van Ajax. Johan Cruijff scoorde vier keer(dit was de grootste nederlaag uit de historie van de eredivisie). Vitesse eindigde als 18de en laatste.

In die tijd maakte ook zijn jongere broer Henk Hofs deel uit van het team, maar die moest al na twee seizoen stoppen vanwege een slechte knie. In 1977 promoveerde Vitesse met Bennie Hofs opnieuw naar de eredivisie. Nu kon het elftal zich drie seizoenen handhaven.

Bennie Hofs kreeg aanbiedingen van andere clubs. 'Maar ik ben honkvast', zei hij altijd. Op 4 juni 1979 speelde hij op 33-jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd: hij had ernstige knieproblemen. In 1977 begon hij onder de naam Nieuw-Klarendal een snackbar, die door niemand minder dan Willem van Hanegem werd geopend met een poeier door de ruiten. Hij zou er dertig jaar, samen met zijn vrouw, mee in zijn levensonderhoud voorzien. Drugsoverlast en andere problemen in de wijk nam hij op de koop toe.

In 2011 werd hij tot erelid van Vitesse benoemd. Op dat moment speelde zijn neef Nicky Hofs, die hij enkele jaren in huis had genomen, in het eerste team.

Om gezondheidsredenen was hij gedwongen te verhuizen naar de wijk Alteveer, dicht bij het Nederlands Openluchtmuseum. 'Toen we vertrokken, moesten onze Turkse buren huilen. Echt hele lieve mensjes', zei hij in een interview met De Gelderlander.

In februari 2016 werd de ziekte MDS geconstateerd. Op zondag 14 mei 2017 betrad Ben Hofs als een van de Vitesse-helden het stadion vanwege het 125-jarig bestaan van de club. De bekerfinale in de Kuip miste hij. Hofs werd gecremeerd op Moscowa waar Henk Bosveld ligt begraven.

Bennie Hofs wordt overleefd door zijn vrouw en twee dochters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden