'Mister Intifada' en zijn stenengooiers

Even na vieren ratelt het mitrailleurvuur vanaf de Israëlische jeeps de Palestijnse stenengooiers tegemoet. Het handjevol jongeren dat midden op de hoofdweg van Ramallah naar Beit El de soldaten stond te tarten, stuift uiteen....

Een jonge Palestijn wordt kreunend uit de vuurlinie weggedragen door twee van zijn vrienden. Hij houdt met beide handen zijn buik vast. Het is geen stenengooier, hij ziet er daarvoor te netjes gekleed uit. De stuk of vijf ambulances die achter de demonstranten stonden te wachten, vertrekken de één na de ander met gillende sirenes in de richting van het ziekenhuis. Op gewonden was gerekend, ook al zou vrijdagmiddag om vier uur de wapenstilstand definitief ingaan.

'Waarom schieten ze met scherp op ongewapende demonstranten?' vraagt Barghouti zich voor de zoveelste keer af. Zijn mensen hebben na de crisistop in Sharm el-Sheikh opdracht gekregen bij demonstraties hun geweren thuis te laten, zegt hij. Er zijn inderdaad aan Palestijnse kant geen wapens te zien en ook uit de omringende gebouwen lijkt niet te worden geschoten. Het is een strijd van mitrailleurs tegen stenen.

Barghouti is uit de intifada van de afgelopen drie weken naar voren gekomen als dé sterke man op de Westelijke Jordaanoever. Hij staat aan het hoofd van de plaatselijke Fatah-beweging van Yasser Arafat en leidt als zodanig de activisten, de Tansim, die vanaf het begin voorop hebben gelopen bij de confrontaties.

Fatah heeft, volgens Barghouti, geen andere keus dan het voortouw te nemen . 'Wij kunnen niet tolereren dat iemand anders de leiding heeft op straat.' De woede over de voortdurende bezetting en de veel te langzame gang van het vredesproces moesten wel tot uitbarsting komen, aldus Barghouti, en Fatah moest daar wel de leiding in nemen.

'Fatah is de vredespartij onder de Palestijnen. Wij zijn de baas in de PLO en onze mensen domineren de Palestijnse Autoriteit. Wij zijn het Oslo-proces.' Volgens Barghouti is Fatah de enige Palestijnse organisatie die uiteindelijk een vredesregeling kan implementeren. Daarom is het belangrijk voor iedereen dat Fatah sterk is. 'En na de afgelopen drie weken zijn we sterker dan ooit.'

De activisten die bij Beit El stenen gooien zijn zo op het oog allemaal van Fatah. De groene hoofddoeken en vlaggen van de militant-islamitische Hamas-beweging zijn er niet te zien. De demonstranten provoceren de Israëlische troepen ondanks een oproep van Yasser Arafat om afstand te bewaren. Er zijn ook geen Palestijnse agenten die de stenengooiers bij de soldaten weghouden.

'We doen ons best, maar de mensen zijn boos en laten zich niet zo makkelijk weerhouden', zegt Barghouti. Fatah en de Tansim volgen natuurlijk wel de bevelen op van Yasser Arafat, zegt hij. Barghouti wil nu een 'vreedzame intifada', zonder het gebruik van wapens. 'Stenen zijn geen wapens, daarmee uiten de mensen alleen maar hun woede.'

Een paar heuvels van het Beit El kruispunt vandaan ligt de joodse nederzetting Psagot. De kinderspeelplaats met een houten hutje, een glijbaan en een schommel, is van de huizen van Ramallah afgeschermd met een nieuwe betonnen wand. Vanaf het begin van de onlusten is de nederzetting vrijwel dagelijks beschoten.

De soldaten die de loopgraven aan de rand van Psagot bemannen doen er laconiek over. 'Ja het is wel afgenomen sinds de top in Sharm, maar het is niet opgehouden.' Als er geschoten wordt vanuit de buitenwijk van Ramallah schieten de soldaten terug, 'ja, natuurlijk met scherp'. De tanks die de afgelopen weken met hun lopen richting Ramallah stonden opgesteld, zijn weg. 'Ze zijn er nog wel', zeggen de soldaten, 'maar je kunt ze nu even niet zien.'

Aharon Mamman is een woordvoerder van de nederzetting. Hij woont, zoals de meeste kolonisten, in een rijtjeshuis met een rood dak en een aangeharkte tuin. 'Er wordt minder geschoten sinds de top, maar iedere kogel kan fataal zijn. Het is een wonder dat er nog niemand geraakt is', zegt hij.

Vertrouwen dat het bestand nageleefd zal worden is er niet onder de kolonisten, zegt Mamman. Als het geweld inderdaad zo doorgaat de komende tijd, dan wordt het erg gevaarlijk, waarschuwt hij. 'Als de regering er niet voor zorgt dat het ophoudt, dan moeten wij zelf maatregelen nemen, tegen de Arabieren en tegen de regering.' De acties die de kolonisten tot nu toe hebben ondernomen zijn daarbij vergeleken 'kinderspel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden