'Mister Euro' wordt Spaans superminister

'Mister Euro', de Spanjaard Pedro Solbes, vertrekt als Eurocommissaris voor Monetaire Zaken. De man die Duitsland en Frankrijk hard wilde aanpakken voor het schenden van het Stabiliteitspact, krijgt de post van superminister in de aanstaande socialistische regering-Zapatero....

Van onze correspondent Bart Dirks

Solbes wordt vice-premier en krijgt de leiding over de ministeries van Financien Economie. De eurocommissaris kondigde zijn overstap donderdag aan. Hij blijft echter in Brussel tot het aantreden van de nieuwe Spaanse regering. Dat is waarschijnlijk half april.

Solbes was in 2000 verantwoordelijk van de introductie van de euro. 'De spannendste weken uit mijn loopbaan', noemde de Spanjaard die periode. Als eurocommissaris moest hij in die dagen ook Duitsland en Frankrijk midden in hun verkiezingsstrijd berispen voor hun oplopende staatsschuld.

Die tekorten druisten in tegen de regels van het Stabiliteitspact. Maar tot Solbes' frustratie weigerden de meeste EU-lidstaten de voorgestelde maatregelen over te nemen. Op aandringen van Solbes maakte de Commissie de zaak vervolgens aanhangig bij het Europese Hof van Justitie. Dat moet nog uitspraak doen over de kwestie. Solbes' positie hing vorig jaar aan een zijden draadje nadat bij het Europees statistiekbureau Eurostat fraude was ontdekt. Het falende toezicht op Eurostat werd hem zwaar aangerekend. Een confrontatie met het Europees Parlement liep echter met een sisser af.

Solbes speelde een hoofdrol in de onderhandelingen voor de toetreding van zijn land tot de toenmalige Europese Gemeenschap. Om die reden vroeg de socialist Felipe Gonzalez hem in 1985 als staatssecretaris voor de relaties met de Europese Gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden