'Mister Euro' moet in gesprek met geldschieters

Yannis Stournaras neemt de post Financiën over van bankier Rapanos. De econoom is voorstander van hervormingen.

De Griekse econoom Yannis Stournaras was eind jaren negentig een van de architecten van de toetreding van Griekenland tot de eurozone. Hij was de belangrijkste financiële adviseur van de toenmalige socialistische Griekse premier Costas Simitis en onderhandelde namens Griekenland over de deelname aan de Europese Monetaire Unie. Met resultaat. Per 1 januari 2000 trad Griekenland toe tot de monetaire unie en per 1 januari 2002 werden in Griekenland, net als in andere landen van het eerste uur, de euromunten en -biljetten ingevoerd. De succesvolle onderhandelingen leverden Stournaras in Griekenland de bijnaam 'Mister Euro' op.


Vanaf vandaag mag Stournaras zich inzetten om zijn vaderland in de eurozone te houden. Hij werd dinsdag benoemd tot minister van Financiën, nadat de vorige kandidaat, de bankier Vassilis Rapanos, zich binnen enkele dagen na zijn benoeming had teruggetrokken. Officieel om gezondheidsredenen, maar de bankier was naar verluidt ook ontevreden over het gebrek aan andere technocraten in het kabinet.


Yannis Stournaras (55) is zo'n technocraat. Hij studeerde economie aan de universiteiten van Athene en Oxford. Hij was directeur van een bank en een effectenkantoor, gaf les als hoogleraar, leidde een economische denktank en was de afgelopen anderhalve maand interim-minister van Ontwikkeling in een overgangsregering. Stournaras onderhoudt banden met linkse en rechtse politici en is altijd bereid journalisten te woord te staan. Zo zei hij vorig jaar tegen de Volkskrant dat een Grieks afscheid van de euro 'zelfmoord' zou zijn. 'Mensen met geld in het buitenland zullen rijk zijn, maar de rest zal verarmen.'


Stournaras kan naar verwachting beter met de internationale geldschieters overweg dan de socialistische leider Evangelos Venizelos, die tot voor kort de post bekleedde. Vertegenwoordigers van de EU en het Internationaal Monetair Fonds zagen hem als een onbetrouwbare Griekse politicus van de oude stempel.


Stournaras vindt dat Griekenland de hand in eigen boezem moet steken. Hij hekelt het cliëntèlistische politieke systeem en is voorstander van privatiseringen en liberaliseringen. Maar de nieuwe minister is er ook van overtuigd dat de eurocrisis is veroorzaakt door de structurele verschillen tussen 'de meer volwassen economieën van het Europese noorden en de minder volwassen economieën van het Europese zuiden', zoals hij het onlangs omschreef in een opiniestuk. Hij waarschuwde daarin ook dat meer economische en politieke integratie de enige oplossing is voor Europa. 'Als dit niet wordt gedaan, zullen meer crises volgen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden