Update

Missie naar Kunduz wordt steeds onwaarschijnlijker

AMSTERDAM - Een parlementaire meerderheid die instemt met een missie naar Kunduz wordt steeds onwaarschijnlijker. Zowel GroenLinks als ChristenUnie hebben grote bezwaren en vragen om 'goede antwoorden' van het kabinet.

ANP/ van onze redactie
Fractievoorzitter van GroenLinks Jolande Sap (R) begroet de Afghaan General Bismillah Khan Mohammadi maandag in de Thorbeckezaal. Beeld anp
Fractievoorzitter van GroenLinks Jolande Sap (R) begroet de Afghaan General Bismillah Khan Mohammadi maandag in de Thorbeckezaal.Beeld anp

De fractie van GroenLinks neigt naar een nee tegen het huidige voorstel voor een politietrainingsmissie naar Kunduz in Noord-Afghanistan. Het eindoordeel is nog niet opgemaakt 'maar het kabinet moet met een heel goed antwoord komen om de fractie nog te kunnen overtuigen. Dat wordt een lastig verhaal.'

Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap dinsdag na afloop van de fractievergadering. Ze zei dat de fractie drie grote bezwaren heeft tegen het plan dat nu op tafel ligt', zei Sap. De tien leden twijfelen over de veiligheidssituatie in Kunduz, het karakter van de training en het risico dat agenten worden ingezet als 'oorlogspolitie'.

De fractie is teleurgesteld dat het voorstel van het kabinet te veel aansluit bij de NAVO-insteek terwijl GroenLinks juist een civiele missie voor ogen had.

ChristenUnie
'Als we nu de balans opmaken, kunnen we er nog niet mee instemmen', zei ChristenUnie-leider André Rouvoet dinsdag na de wekelijkse fractievergadering.

Het overleg met de verantwoordelijke ministers woensdag wordt volgens hem heel lastig, omdat dan 'heel stevige twijfels' moeten worden weggenomen. Waarmee het kabinet moet komen om daarin te slagen, kon Rouvoet niet zeggen.

De bedoeling is dat de missie een civiel karakter krijgt, maar de ChristenUnie vraagt zich sterk af of dat feitelijk ook zo zal zijn. Volgens de fractie zit er spanning tussen wat het kabinet wil en wat de Afghanen vertellen over hoe het echt zal gaan.

Na de hoorzitting van maandag liggen de feiten volgens Rouvoet wel op tafel, maar de ChristenUnie twijfelt vooral aan de effectiviteit van het militaire NAVO-deel, dat het grootste deel van de missie beslaat. De fractie vraagt zich af of deze training niet contraproductief wordt, zodat de regio alleen maar onveiliger wordt.

Met de deelname aan het andere onderdeel, de Europese politiemissie Eupol, heeft de partij minder moeite.

D66
D66 heeft dinsdag in zijn reguliere fractieoverleg gesproken over de beoogde politiemissie naar Noord-Afghanistan. Na afloop van dat beraad werden geen mededelingen gedaan.

De D66'ers willen eerst een extra vertrouwelijk overleg over de veiligheidssituatie afwachten, dat later deze week wordt gehouden. Daarna komt de fractie opnieuw bij elkaar om over de kwestie te spreken.

De fractievoorzitters André Rouvoet (ChristenUnie), Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) hebben dinsdag samen overleg gevoerd over de nieuwe missie die het kabinet naar Afghanistan wil sturen. De drie hebben elkaar in dat gesprek bijgepraat over de standpunten en vragen die er nog in hun fracties leven.

Pechtold en Rouvoet ontkenden dat ze met z'n drieën een gezamenlijke strategie hebben afgesproken.

PvdA
De PvdA-fractie is op basis van de hoorzitting met deskundigen over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan in het gevoel gesterkt dat er te veel paramilitaire elementen in zitten. Dat zei PvdA-leider Job Cohen dinsdag na de wekelijkse fractievergadering.

'Daarom begrijpen we ook dat de vraagtekens bij GroenLinks en de ChristenUnie groter zijn geworden', stelde hij. Het kabinet heeft de steun van GroenLinks, de ChristenUnie en ook D66 nodig om tot een meerderheid in de Tweede Kamer te komen.

Op de dag dat het kabinet begin deze maand de plannen voor de missie presenteerde, gaf de PvdA direct al aan ertegen te zijn.

SP
SP-fractievoorzitter Emile Roemer gaat ervan uit dat de trainingsmissie in Noord-Afghanistan die het kabinet nu voorstelt, van tafel gaat. Hij denkt dat de bezwaren bij onder meer GroenLinks te groot zijn en dan is er geen Kamermeerderheid.

Dat zei Roemer dinsdag na afloop van zijn fractievergadering. Ook daar is over de missie gesproken. De SP is van meet af aan tegen een nieuwe missie in Afghanistan. Roemer wilde niet zeggen of de SP wel akkoord zou gaan met een puur civiele politiemissie. 'Een eventueel nieuw kabinetsvoorstel beoordelen we opnieuw.'

Volgens de SP is democratisering niet van buitenaf af te dwingen met bommen, maar moet dat vanuit de bevolking komen. 'Ik weet nog veel andere landen waar het slecht gaat met vrouwenrechten en de democratie, maar daar vallen we toch ook niet binnen?', zei Roemer.

Woensdag staat een overleg in de Tweede Kamer over de missie op de rol, waarna donderdag een beslissend debat volgt.

undefined

André Rouvoet Beeld anp
André RouvoetBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden