Missie naar Afghanistan

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voorstel van GroenLinks en D66 om een ‘forse’ politiemissie naar Afghanistan te sturen. Volgens minister Verhagen (CDA) van Buitenlandse Zaken moeten dan ook militairen uitgezonden worden, ter bescherming van de Nederlanders die Afghaanse agenten gaan trainen. Dit bleek woensdag tijdens een Kamerdebat.

Het voorstel moet volgens D66-leider Pechtold een einde maken aan de ‘oorverdovende stilte¿ sinds het kabinet-Balkenende IV in februari ten val kwam. CDA en ChristenUnie enerzijds en de PvdA anderzijds konden het toen niet eens worden over een vervolg op, of een alternatief voor, de huidige militaire missie in de provincie Uruzgan. Die wordt eind dit jaar stopgezet.

De PvdA, momenteel de grootste oppositiepartij, heeft grote moeite met een ‘opgetuigde¿ politiemissie. Zeker als die op touw wordt gezet in Uruzgan – hetgeen andere partijen niet uitsluiten.

Minister Verhagen, die mikte op een voortzetting van de Uruzgan-missie in afgeslankte vorm, is blij met het initiatief van GroenLinks en D66 om politietrainers naar Afghanistan te sturen onder de vlag van de Europese Unie. Het voorstel kan in elk geval rekenen op steun van tachtig van de 150 Kamerleden. Volgens Verhagen is het ‘een heel helder signaal` dat Nederland de Afghanen niet in de steek wil laten.

D66-fractieleider Pechtold en GroenLinks-Kamerlid Peters hebben zich de afgelopen dagen het vuur uit de sloffen gelopen om onder collega¿s steun te verwerven voor een politiemissie. Aanvankelijk spraken ze over circa vijftig Nederlandse trainers, aangevuld met tenminste 200 militairen. In de motie die beide partijen gisteren indienden, ontbreken aantallen. Het is, zo beklemtoonden zij, aan het kabinet om het voorstel uit te werken. Alleen op die manier wisten de initiatiefnemers zich te verzekeren van een Kamermeerderheid.

Of het demissionaire kabinet met een concreet voorstel komt, is nog onduidelijk. Minister Verhagen sprak over een ‘inventarisatie¿. Onduidelijk is ook of nog vóór de Kamerverkiezingen van 9 juni knopen worden doorgehakt.

Het voorstel van GroenLinks en D66 bleek vatbaar voor velerlei uitleg. Volgens de VVD kan een politiemissie zich niet beperken tot ‘power point-presentaties over het gebruik van de wapenstok¿. Agenten in opleiding moeten ook ‘de poort uit¿, maar volgens de PvdA is dat niet noodzakelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.