Missie met een onzinnig mandaat

WAAROM MOESTEN er ook al weer zo nodig Italiaanse soldaten naar Albanië? Was dat niet om een eind te maken aan de chaos voordat Italië er zelf te veel last van zou krijgen?...

JAN VAN DER PUTTEN

Er is ingegrepen. Maar hoe. De Operatie Alba, waarvoor Italië zeven andere landen wist te porren, ging triomfantelijk van start. D-day, operatieschema's, huilende moeders op de kade van Brindisi, aan alles was gedacht. Behalve aan een mandaat dat de zesduizend soldaten, van wie de helft Italiaanse, in staat zou stellen om te doen waarvoor ze gekomen zijn.

Over de Operatie Alba is tot nu toe weinig te melden geweest. Het vlaggenschip van de Italiaanse marine is buiten de haven van Vlore op een zandbank gelopen, de kapitein is daarna voortijdig met pensioen gegaan, en de Italiaanse wachtposten in Vlore hebben de kalasjnikov-beschieting door wie weet welke bandieten, beantwoord met tegenvuur, maar niet dan nadat ze hun commandant daarvoor telefonisch om toestemming hadden gevraagd. Wat is dit voor een scherts-expeditie?

Niet bekend

Je had bijvoorbeeld kunnen denken dat de soldaten de vluchtelingenbusiness zouden aanpakken om al vast één Italiaanse zorg weg te nemen. Geen sprake van. De criminelen die in die handel een goudmijn hebben ontdekt, gaan ongestoord door. Ook de 1223 vluchtelingen die zondag op één enkele boot in Bari aankwamen - gisteren zijn 180 van hen als ongewenste vreemdelingen gerepatrieerd - hebben voor hun oversteek zwaar moeten betalen.

Maar was onderhand niet de hele Albanese vloot overgevaren naar Italië? Geen nood, de bendes verkopen het ijzer dat ze bij hun plunderingen hebben buitgemaakt, van rolluiken tot oude ijskasten, aan bendes in Montenegro. Van de opbrengst kopen ze ander oud roest: schepen die ze volstouwen met vluchtelingen . De kosten halen ze er dubbel en dwars uit.

De soldaten van de Multinationale Beschermingsmacht kunnen daar niets tegen doen, want het valt buiten hun mandaat. De rechtse oppositie in Italië heeft al gedreigd de hele missie op de helling te zetten als de vluchtelingenstroom niet wordt geblokkeerd. Maar dat had ze moeten bedenken toen ze in het parlement haar beslissende fiat aan de missie gaf. Het was immers toen al duidelijk dat Alba een onzinnig mandaat van de VN had gekregen.

Je intervenieert, of je intervenieert niet, maar je intervenieert niet half. En dat is precies wat er in Albanië gebeurt. Natuurlijk, geen enkel land had zin om zich in het levensgevaarlijke Albanese wespennest te steken, want niemand wil sterven voor Berisha of Fino of voor welke Albanees ook. Daarom werd een missie verzonnen die vlees noch vis is. De troepen zouden gaan dienen als beschermingsmacht van tamelijk overbodige humanitaire hulpverlening. Hun wapens zouden ze alleen in geval van uiterste nood mogen gebruiken uit zelfverdediging.

Als het de bedoeling is geweest dat de aanwezigheid van zoveel zwaarbewapende soldaten een afschrikwekkend effect zou hebben, dan is die aan de bendes voorbijgegaan. Ze weten dat ze van Alba niets te vrezen hebben. Uit eigen beweging zullen ze hun wapens nooit inleveren, want die vormen de basis van hun macht en hun rijkdom.

De Alba-militairen mogen de criminelen niet ontwapenen of arresteren. Dat is de taak van de Albanese politie. Jammer alleen dat de Albanese politie niet bestaat. Experts van de landen van de Europese Unie en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moeten helpen bij de opbouw van het politieapparaat. Dat kan lang duren. En hoe kunnen er vrije verkiezingen zijn zolang de macht komt uit de loop van een kalasjnikov?

In verkiezingen op de afgesproken datum, 29 juni, gelooft niemand. President Berisha wil ze niet uit angst ze te verliezen. Hij koestert een diep wantrouwen jegens zijn socialistische vijand premier Fino, en dat is wederzijds. Geen van beide partijen wil zijn aanhang ontwapenen, al heeft Fino gisteren afstand genomen van de nog resterende rebellencomités. Er zijn geen kieslijsten, want die zijn in vlammen opgegaan. En er is geen kieswet. Besprekingen over het kiesstelsel hebben ook gisteren niets opgeleverd. En intussen heeft de Operatie Alba het maar druk met haar eigen nutteloosheid.

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden