'Missie Kunduz veel duurder dan begrote 467,8 miljoen euro'

BREDA - De kosten voor de politietrainingsmissie in Afghanistan zijn 'volstrekt niet onderbouwd' en zullen vrijwel zeker hoger uitpakken dan de nu geraamde 467,8 miljoen euro. Dat zegt Eric Jan de Bakker, tot aan vorig jaar onderzoeker defensie-economie aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda.

Duitse soldaten in Kunduz. Beeld null
Duitse soldaten in Kunduz.

Het kabinet en het ministerie van Defensie schieten volgens hem tekort in de financiële verantwoording van de voorgenomen missie. Tot dusver kreeg het parlement alleen een totaalopgave van extra kosten voor de voorgenomen steunoperatie aan politie en leger in Afghanistan, verdeeld over vier jaar.

Geen toelichting
De kosten voor 2011 zouden het hoogst zijn: 122,3 miljoen euro. In het laatste jaar van de missie (2015) is de raming het laagst: 32,5 miljoen. Het ministerie van Defensie wil deze kosten niet verder toelichten en geeft ook geen inzage in de begroting, laat een woordvoerder weten.

Volgens Bakker is daarom niet te achterhalen of de kosten reëel zijn begroot. Ook de risico's op een overschrijding van de begroting blijven onduidelijk, terwijl die volgens hem zeer groot zijn. 'Overschrijding was er tot dusver voor vrijwel alle militaire missies.'

In 2009 becijferde Bakker samen met zijn collega Robert Beeres, universitair hoofddocent defence accounting control & economics van de Nederlandse Defensie Academie, de kosten van de Nederlandse inzet bij eerder missies in Afghanistan.

Moeilijk terug te vinden
Veel kosten waren moeilijk terug te vinden in begrotingen en jaarverslagen. Ook was er geen consensus over welke posten moeten worden meegerekend, concludeerden ze. De additionele Nederlandse kosten in Afghanistan tussen 2002 en 2011 becijferden ze op 2 miljard euro. De volledige kosten, inclusief reguliere uitgaven op de begroting, komen vermoedelijk uit op 3,5 miljard.

Defensie begroot alleen de additionele kosten voor veiligheidsmissies in het buitenland. Uitgaven die anders mogelijk ook zouden zijn gedaan blijven buiten de begroting, net als operationele verliezen en extra vervangingsinvesteringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden