Update

Missie Kunduz kan doorgaan, maar pas begin 2012

De Nederlandse politietrainingsmissie naar het Noord-Afghaanse Kunduz kan doorgaan. De Afghaanse regering heeft schriftelijke garanties gegeven dat de door Nederland op te leiden politieagenten alleen ingezet worden voor civiele taken. Maar pas op zijn vroegst begin volgend jaar gaat Nederland Afghaanse agenten een basistraining geven.

ANP
Een Duitse politieman traint Afghaanse politiemensen in opleiding in het police trainingscentre in Kunduz. Beeld anp
Een Duitse politieman traint Afghaanse politiemensen in opleiding in het police trainingscentre in Kunduz.Beeld anp

Dat staat in een brief die het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer heeft geschreven. De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft schriftelijk verzekerd dat de door Nederland opgeleide agenten niet mogen worden ingezet voor offensieve militaire acties.

Volgens het kabinet is met de verzekering voldaan aan de voorwaarde die Nederland stelde, zo schrijven de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken), Hans Hillen (Defensie), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) in de brief.

Begin volgend jaar
Nederland gaat pas op z'n vroegst begin volgend jaar Afghaanse agenten een basistraining geven, omdat het Duitse trainingscentrum nog moet worden uitgebreid worden en pas in januari 2012 gereed is. Enkele Nederlandse trainers zullen daarom komende zomer enkel richting Kunduz gaan om kennis en ervaring op te doen, blijkt uit de brief van het kabinet. Eerder was aangekondigd dat de Nederlandse politietrainingsmissie in mei van start zou gaan.

Er vindt nog overleg plaats over de vraag wat de overige trainers tot aan de jaarwisseling kunnen betekenen voor de Afghanen. Mogelijk worden zij betrokken bij het opstellen van het precieze lesprogramma.

Nederlandse trainers zijn volgens het kabinet vanaf komende zomer in ieder geval wel actief bij het begeleiden van politieagenten die de basistraining al hebben afgerond.

PvdA
Oppositiepartij PvdA reageert kritisch op de brief van het kabinet.
Tweede Kamerlid Frans Timmermans: 'Het kabinet heeft een brief gestuurd vol goede intenties en voornemens, maar elke harde garantie ontbreekt. Zelfs met de NAVO blijkt geen afspraak mogelijk.'

'De enige concrete afspraak is de handtekening van de Afghaanse
minister dat de opgeleide agenten zullen worden ingezet voor civiele taken in overeenstemming met de Afghaanse wetgeving en Afghaanse nationale politie strategie. Dat lijkt leuk, maar dat betekent dat ze gewoon binnen geldende regels opereren. Er zijn dus geen nieuwe afspraken gemaakt. In de praktijk worden ze gewoon ingezet om te vechten,' aldus Timmermans.

GroenLinks
Met name GroenLinks wilde pas instemmen met de missie als er harde garanties zouden komen over de civiele taken. Die moesten niet alleen gelden tijdens de opleiding en training, maar ook nadat de agenten waren opgeleid. De partij wil niet dat de agenten uiteindelijk gaan meevechten in een strijd van de NAVO tegen de Taliban. GroenLinks is het niet eens met die NAVO-strategie.

De steun van GroenLinks was belangrijk voor het kabinet om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen voor de missie. Steun van de kleinere oppositiepartijen was nodig, omdat gedoogpartij PVV tegen de uitzending is. Ook de grootste oppositiepartij PvdA is tegen. De Tweede Kamer ging eind januari akkoord met de missie, maar dan moesten wel de garanties op tafel liggen.

GroenLinks reageert maandagavond nog niet op de brief van het kabinet. De Kamerleden zullen zich er eerst intern over buigen en volgens een woordvoerster op z'n vroegst dinsdag reageren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden