Missie blijft na aanval op haar post

Het kabinet en de Tweede Kamer willen de militaire missie in Irak onverkort handhaven, ook nu er een tweede dodelijk slachtoffer is gevallen onder de Nederlandse troepen....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Premier Balkenende en minister Kamp van Defensie spraken zondag hun afschuw uit over de dood van de wachtmeester, wiens identiteit op verzoek van de familie niet bekend werd gemaakt. Beide bewindslieden maakten in één adem duidelijk dat Nederland niet zal wijken voor terreur. 'Wij geven voluit steun aan onze militairen die voortgaan met de wederopbouw van Irak', zei Balkenende.

Het slachtoffer zat in een jeep die zaterdagavond door onbekenden onder vuur werd genomen nabij de Nederlandse basis in Ar Rumaytah. Dit stadje ligt op 80 kilometer van Najaf, waar de afgelopen dagen felle gevechten plaatsvonden tussen Amerikaanse militairen en Iraakse veiligheidstroepen enerzijds, en aanhangers van de radicale geestelijke Al-Sadr aan de andere kant.

Het voertuig van de marechaussee werd beschoten met licht kaliber vuurwapens en waarschijnlijk een mitrailleur. De Quick Reaction Force, een speciale Nederlandse eenheid die te hulp schoot, werd eveneens onder vuur genomen, met onder meer anti-tankgranaten. In totaal vielen er zes gewonden, die met een Amerikaanse helikopter werden overgebracht naar Camp Smitty, de belangrijkste basis in het Nederlandse operatiegebied. Vijf van de zes moesten geopereerd worden in het mobiele veldhospitaal. Aan Iraakse zijde zouden twee doden gevallen zijn, volgens een Japans persbureau.

De dodelijk getroffen Nederlander werd opgebaard op de basis in Ar Rumaytah. Hij is de tweede Nederlander die sneuvelde sinds de vredesmissie in zuidelijk Irak vorige zomer begon. In mei kwam sergeant Dave Steensma om.

Volgens minister Kamp zullen de Nederlanders hun werk op de normale wijze voortzetten. Ze zullen zich niet opsluiten in hun kampen, noch patrouilles uitsluitend uitvoeren met pantservoertuigen.

Kamp erkende dat het steeds onrustiger en gevaarlijker wordt in de provincie Al-Muthanna. De afgelopen anderhalve week werden Nederlanders bij herhaling onder vuur genomen. Afgelopen weekeinde was er ook een demonstratie tegen de Nederlandse aanwezigheid. Defensie ziet een verband met de groeiende onvrede onder de shi'itische bevolking over het gewelddadige optreden van met name de Amerikanen.

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 gaven zondag aan dat terugtrekking van troepen niet aan de orde is. Ook de grootste oppositiepartij, de PvdA, wil de discussie niet heropenen. Wel noemde PvdA-Kamerlid Koenders het pleidooi van zijn VVD-collega Wilders om de troepen het gehele volgende jaar in Irak te houden, 'roekeloos'. De missie loopt in maart af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden