Missie Bies

Op 12 december, de verjaardag mijn goede vriend Henk, besloten we een dagje Leiden te doen. Niet alleen voor de gezelligheid, de winkels en de horeca - we zouden ook op zoek gaan naar onze geliefde schrijver Maarten Biesheuvel....

Yvonne krijnen en haarlem

Na lang tevergeefs zoeken en vragen bij boekwinkels, in de bibliotheek en op het stadhuis, kregen we van de eigenaar van een antiquariaat zijn adres.

Aangekomen bij het houten huisje van de familie Biesheuvel, werden we allervriendelijkst verwelkomd door zijn vrouw Eva, die ons uitnodigde voor koffie.

We keuvelden een uur met haar. Heel gemoedelijk, daar niet van, maar we ervoeren dat toch als voorspel. Voorzichtig maakten we haar nog eens duidelijk dat we toch wel heel erg graag Maarten wilden zien en spreken.

Geen sprake van.

Het lukte niet.

Als laatste vroegen we Eva waarom Maarten eigenlijk nooit meer iets van zich liet horen. Eva antwoordde dat Maarten nu 'in de schaduw leeft'; dat er geen belangstelling meer voor hem is.

Twee dagen later raap ik 's ochtends de Volkskrant van de deurmat. Op de voorpagina een bijna paginagrote foto van Maarten en Eva.

De vorige dag is bekend geworden dat de schrijver Maarten Biesheuvel de PC Hooftprijs is toegekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden