Column

'Misschien kan Thierry Baudet het Pro Patria uniform van Van Baalen lenen'

Als de Europese Unie een buitenlandse bezettingsmacht is, zoals Thierry Baudet stelt, dan zullen bij bevrijding Frits Bolkestein en Neelie Kroes berecht moeten worden, schrijft Meindert Fennema. 'Maar wat te doen met de Europarlementariërs van de PVV?'

Eurocommissaris Neelie Kroes tijdens Europadag op het ministerie van Economische Zaken.Beeld anp

Volgens Thierry Baudet is de Europese Unie een buitenlandse bezettingsmacht. Een buitenlandse bezettingsmacht vooronderstelt een leger dat een land binnenvalt. Het veronderstelt bovendien dat dat niet gebeurt op verzoek van de regering van dat land. Toen de Pruisische troepen in 1787 Nederland binnentrokken om de opstand van de patriotten neer te slaan, gebeurde dat op verzoek van de stadhouder Willem V. De patriotten werden neergeslagen en het gezag van Willem V werd hersteld. Niemand sprak van een buitenlandse bezetting. Zeven jaar later vielen de Franse troepen Nederland binnen. De stadhouder vluchtte naar Engeland. Historici spraken nu wél van de Franse bezetting, ook al zagen de naar Parijs uitgeweken patriotten die bezetting als een bevrijding.

Op 10 mei 1940 werd Nederland opnieuw bezet, door het Duitse leger. En als we Thierry Baudet geloven, dan zijn wij in 1993 opnieuw bezet, deze keer door de Europese Unie, zonder leger en mét toestemming van de Nederlandse regering. Die buitenlandse bezettingsmacht wordt geleid door een Europese Commissie waarvan Frits Bolkestein en Neelie Kroes enige tijd lid waren. Als Thierry Baudet en zijn aanhangers er in slagen Nederland te bevrijden zullen zij mogelijk berecht worden. Ik ben benieuwd wat Baudet en zijn maten dan met de Europarlementariërs van de PVV zullen doen, want ook zij hebben gecollaboreerd met de buitenlandse bezettingsmacht door in het Europese parlement zitting te nemen.

Prins Bernhard neemt een defile af van de Koninklijke Leidsche Studenten Vereeniging tot Vrijwillige Oefening in den Wapenhandel "Pro Patria" in hun nieuwe uniformen. Foto genomen op 29 november 1956.Beeld anp

Jacobijnse democratie
Volgens Arnon Grunberg is Thierry Baudet een fascist. Dat is lariekoek. Baudet is een nationaal-democraat; hij heeft een Jacobijnse opvatting van democratie, waarin democratische staat en natie samenvallen en waarin de natie één en ondeelbaar is. Je bent als natie soeverein of je bent geen natie. Een dergelijke opvatting van nationale democratie verdraagt zich slecht met checks and balances en ook niet met decentralisering van de macht, vandaar dat in Frankrijk - waar dat Jacobijnse democratiebegrip het sterkst geworteld is - de macht van de municipalité vergeleken met de gemeentes in Nederland minimaal is. Een Jacobijnse democratie opvatting verdraagt zich ook niet met enige vorm van federalisme. Baudet is de Robespiere van de 21ste eeuw: 'Mijn ongelijk aantonen? Dat kan niet.'

Toch gebeurt dat regelmatig. Vorig jaar nog door Anchrit Wille, bekend van haar boek 'Diploma democratie' (samen met Mark Bovens).

In haar nieuwste boek, 'The Normalization of the European Commission: Politics and Bureaucracy in the EU executive'(2013) betoogt zij dat de Europese Commissie steeds meer gaat lijken op een gewone regering en het Europese parlement steeds meer op een gewoon parlement. Eurocommissarissen zijn zich als ministers gaan gedragen; het zijn geen quasi-ambtenaren meer, maar beroepspolitici. Er is een sterke scheiding ontstaan tussen die beroepspolitici en de ambtelijke top van de Commissie, de directeuren generaal, die al lang niet meer worden geselecteerd op basis van hun nationaliteit of politieke kleur, maar steeds meer op basis van hun deskundigheid.

Gemeenschappelijke verdediging van de buitengrenzen
Vanaf 2014 wordt de voorzitter van de Commissie niet meer gekozen door de Europese Raad van regeringsleiders, maar door het Europese parlement. Volgens Wille is daarmee de Europese Commissie net zo democratisch verkozen als de Nederlandse regering. Het democratisch tekort dat de EU instellingen van oudsher kenmerkte, is de afgelopen twintig jaar minder geworden. Tegelijkertijd is de macht van de nationale parlementen niet verminderd, zij kunnen besluiten van het Europese parlement blokkeren. De nationale soevereiniteit heeft in de afgelopen decennia ingeboet ten gunste van de Europese instellingen, die allengs democratischer zijn geworden. Je kunt daar tegen zijn, maar verklaren dat het niet kan, is onzin.

In hetzelfde Volkskrant-interview zegt Baudet ook zinnige dingen: 'De open grenzen tussen de lidstaten maken een gemeenschappelijke verdediging van de buitengrenzen noodzakelijk en een gemeenschappelijk immigratiebeleid. Dat betekent één defensiemacht en ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Immigratie. De euro dwingt tot een bankenunie en een begrotingsunie. De bankenunie werkt alleen met een harmonisatie van de verschillende juridische systemen, en daarvoor heb je een ministerie van Justitie nodig. (...) Als je geen Verenigde Staten van Europa wil kun je maar één ding doen: uittreden'.

Nuance
Baudet is geen wonder van nuance, maar zijn anti-federale logica snijdt hout. Diezelfde logica zette 150 jaar geleden de zuidelijke staten van Noord-Amerika aan tot rebellie. Zij werden verslagen door de federalisten. Misschien zullen in Europa de noordwestelijke staten in opstand komen. Aangevuurd door Marine Le Pen zal Frankrijk mogelijk de leiding nemen, met Harald Vilimski en Geert Wilders als vaandeldragers.

In NRC-Handelsblad van 24 mei heeft de fotograaf Thierry Baudet liggend op een babyvleugel afgebeeld. Erg militant ziet hij er niet uit. Misschien kan Thierry bij een volgende gelegenheid het Pro Patria uniform van Hans van Baalen lenen. De studentenweerbaarheid weerde zich in de tiendaagse veldtocht naar Brussel in 1831. Een nieuwe mars naar Brussel staat op het programma. Aan een babyvleugel heb je dan niet veel.

Meindert Fennema is emeritus hoogleraar en columnist voor Volkskrant.nl. Vorig jaar verscheen zijn eerste roman Het slachthuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden