Misschien is NOS-baas bang voor jeugdige uitstraling

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman en Arno Kantelberg
Eva Jinek (l) en Marcel Gelauff. Beeld  Hollandse Hoogte
Eva Jinek (l) en Marcel Gelauff.Beeld Hollandse Hoogte

J: Lange tijd was ik een beetje bang van Eva Jinek. Op afstand natuurlijk, want zij had mij nooit onheus bejegend. Het is ook niet persoonlijk: als kleine, dikke indo met een kinderlijke kledingsmaak jagen langbenige, hooggehakte en kortgerokte vrouwen mij al snel vrees aan. Afijn, na virtueel de uitgaans- en werkgarderobe van Eva te hebben bestudeerd, ben ik tot de conclusie gekomen: Eva houdt van vrouwelijk. Ik zie slanke avondjurken, strakke topjes, getailleerde jasjes en kleine jurkjes. En veel, heel veel pumps. Man, man, man, wat is zij tevreden met haar sekse. Zoals op bijgesloten foto: supervrouwelijk, al mag het hamsterjasje van mij terug naar oma.

Toch vraag ik mij af: waarom zo vaak hetzelfde uniform? Ik vind pumps en kleine jurkjes ergens ook stijlconservatief.

Onlangs mocht ik Eva ontmoeten. Jawel, gekleed in een kort, rood jurkje en op zwarte pumps. Wondermooie vrouw, maar belangrijker nog: hartstikke gevat, slim en een groot gevoel voor humor. En alles behalve conservatief. Eerder avontuurlijk en tegendraads. Zo'n vrouw gun je een gelijkgestemde garderobe van hoog allooi. En met meer fantasie. Daarom zeg ik: Moschino. Hoofdontwerper Jeremy Scott is zo gek als een deur en maakt ook spuuglelijke dingen, maar zijn mini-jurkje met popcornprint is van een zeldzame genialiteit. Gemaakt voor een vrouw als Eva.

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Eva Jinek. Beeld Edwin Janssen / Hollandse Hoogte
Eva Jinek.Beeld Edwin Janssen / Hollandse Hoogte

ARNO KANTELBERG

A: Op de foto hiernaast zien we hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. In hetzelfde decor zien we normaal Rob Trip het journaal presenteren, wat Trip opvallend vaak doet in een geheel blauwe outfit, inclusief blauwe schoenen.

Gelauff is uit ander hout gesneden: hij opteert voor het contrast. Uit hoofde van zijn functie is dat begrijpelijk, want hoe meer contrast, des te dominanter iemand oogt. Wat hier goed is te zien, is dat zwart (wellicht is het pak donkergrijs, maar het effect is hetzelfde) zich moeilijk laat combineren met bruin. Zwart verdraagt alleen zichzelf, of wit. Om die reden wordt zwart overdag zelden gedragen, het is een kleur geknipt voor de late uurtjes, waarin een mens zich meer Marcello Mastroianni voelt dan Marcello Gelauff.

Glimmende zwarte schoenen hadden de NOS-hoofdredacteur wellicht ook gedwongen een zwarte das te dragen. Bijkomend voordeel daarbij zou zijn dat zo'n das de malle knoopjes van het overhemd had kunnen camoufleren. Beperk de zwarte knopen tot een smokinghemd, alle andere overhemden vinden het fijner zich te laten sluiten met parelmoeren varianten.

Met de bruine schoenen an sich is niets mis. Ze smeken alleen om een blauw- of kaki-kleurige chino. Misschien is de NOS-baas bang voor een te jeugdige uitstraling, maar het kapsel suggereert dat hij die connotatie niet vreest.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Marcel Gelauff Beeld Maarten Hartman / Hollandse Hoogte
Marcel GelauffBeeld Maarten Hartman / Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden