Misschien is Henk ten Cate zelf wel eredivisie-onwaardig

Charles Bromet en Willem Vissers

Wegens een overdosis oninteressante waarnemingen sla ik ze wel eens over, de stukjes van Ellen van Langen in De Telegraaf, maar woensdag was ze goed op dreef.

Van Langen had een bezoek gebracht aan RKC – Ajax. Vol verbazing schrijft ze in haar column: ‘Voor mij als leek was het duidelijk. Ajax heeft een kans laten liggen en was te opportunistisch na de vroege voorsprong. En dan verbaast het me dat een trainer van een topclub als Ajax zich een heel slechte verliezer toont door te gaan katten op het spel van de thuisclub en het veld eredivisie-onwaardig te noemen.’

Waarom ze de naam van die trainer niet noemt, is onduidelijk. Misschien uit medelijden, of om de goede relatie van Henk ten Cate met De Telegraaf niet te verstoren. Maar wat Van Langen beweert klopt natuurlijk wel: Ten Cate is 'een heel slechte verliezer', en ‘een trainer die zich niet professioneel opstelt’.

Dat vind ik nou ook. Dat vond ik al, dat Ten Cate zich met enige regelmaat niet professioneel opstelt, maar het werd onlangs nog eens bevestigd door een interview met hem in het vakblad voor voetbaltrainers. Daarin deelt hij wat sneren uit aan de media.

Zoals: ‘Als je de media moet geloven, doet Ajax het dit seizoen verre van goed (...). Natuurlijk moet je kritisch zijn, maar het relativeringsvermogen lijkt in de media meer uitzondering dan regel.’

En: ‘Bij FC Barcelona had ik natuurlijk ook te maken met een grote mediadruk, maar de Spaanse journalisten lijken meer respect te tonen. Er wordt door hen niet op de man gespeeld. Als je won, was het goed. Als je verloor, was het slecht. Klaar.’

Wat de Spaanse collega’s doen moeten ze zelf weten, maar volgens mij is het wat te simpel om te stellen dat een club het goed doet als wordt gewonnen, en slecht doet als wordt verloren.

Het mag hoor, kritiek hebben op de Nederlandse media, wij zijn niet onfeilbaar en niet zo naief dat we denken dat we de wijsheid in pacht hebben, maar mag het iets minder kleinzielig misschien?
Wie met een zuur gezicht over het veld begint, na een wedstrijd in Waalwijk waarin Ajax zich weer eens volkomen belachelijk maakte, gedraagt zich niet als een toptrainer. Wie dat doet, toont een onthutsend gebrek aan zelfkritiek.

Ajax-voorzitter Jaakke zei begin dit jaar, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club, dat Ajax eens moet ophouden zich te gedragen als Calimero, in slechte tijden. Aan de zeurende trainer van Ajax is die verstandige boodschap kennelijk volledig voorbij gegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden