Column

Misschien heeft Israël een rauwdouwer als Trump nodig

Voor de Tweede Wereldoorlog werden de Joden in ons land 'Israëlieten' genoemd. Vaak noemden zij zichzelf ook zo. Die benaming maakte duidelijk waar zij vandaan kwamen en waar zij heen wilden.

null Beeld ap
Beeld ap

De relatie tussen Nederland en de Joden is lang problematisch geweest. Er was acceptatie, maar nooit volledige assimilatie. Toen aan het begin van de 19de eeuw een legerkorps voor Nederlandse Joden werd opgericht, zodat ook zij hun patriottisme konden bewijzen, kwamen er zo weinig Joodse soldaten opdagen dat het corps weer werd opgeheven.

In de Eerste Wereldoorlog had je de Joodse Bond voor Oranje, een knokploeg die opkwam voor de monarchie en die het speciaal gemunt had op (Joodse) socialisten. Veel geholpen heeft het niet. Toen Nederlandse Joden voor de Tweede Wereldoorlog bij het Loo een kamp wilden inrichten voor uit Duitsland gevluchte ras/geloofsgenoten, stak koningin Wilhelmina daar een stokje voor. Hare Majesteit wilde geen Joden in haar achtertuin. Dat kamp is toen in Westerbork gebouwd, helemaal betaald met geld van Joodse organisaties. Het stond dus al klaar toen de Duitse bezetters begonnen met deporteren.

Even terzijde: in zijn laatste kersttoespraak sprak koning Willem-Alexander over Erasmus als het toonbeeld van redelijkheid en tolerantie. Helemaal handig was dat niet, want Erasmus heeft een paar rotopmerkingen over Joden gemaakt. Hij noemde het Jodendom 'een verderfelijke pest' en zag de Joden als een gevaar voor de christelijke kerk.

Vaak wordt beweerd dat je die opmerkingen 'in zijn tijd' moet zien en daar kan ik het wel mee eens zijn - Erasmus was minder rabiaat dan Luther - maar de vraag is toch: wanneer houdt dat op? Calvijn liet in zijn tijd tegenstanders verbranden en Richard Wagner dirigeerde in Londen een stuk van Mendelssohn met handschoenen aan, omdat hij de muziek van de Jood Mendelssohn te vies vond om aan te raken. Dat Wagner daar überhaupt stond te dirigeren, deed hij omdat hij geld nodig had!

Maar Wagner was een honorabele componist, die ook schitterende muziek maakte - dat dan weer wel. De wereld zit nu eenmaal niet eenvoudig in elkaar.

Wat er met de Nederlandse Joden in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, weten wij allemaal. Karel van het Reve heeft erop gewezen dat het antisemitisme, door de Duitse propaganda, na de oorlog sterker was dan voor de oorlog.

Zo had je in de jaren vijftig Willem Vogt van de AVRO, die vond dat er niet te veel Joden op televisie moesten komen, aangezien zulks het antisemitisme alleen maar zou bevorderen. Vertaald naar nu zou dat betekenen dat je niet te veel negers op de tv moet laten zien, omdat het racisme daardoor alleen maar toeneemt.

Maar toen kwam er een tijd, waarin Israël even sexy werd. Idealistische jongeren gingen in een kibboets werken, Mosje Dajan was een geweldige generaal en Golda Meir feministe en een groot wereldleider.

Erg lang heeft die periode niet geduurd. Van oudsher was antisemitisme vooral een zaak van rechts, maar dankzij de RAF en andere Duitse terreurgroepen is ook links op het idee gekomen zich ervan te bedienen. In zijn boek Wann endlich beginnt bei Euch der Kampf gegen die heilige Kuh Israel? beschrijft de Duitse politicoloog en terreurdeskundige Wolfgang Kraushaar messcherp hoe de revolte van revolutionair links in de jaren zestig is begonnen met aanslagen op synagogen.

De moordpartij tijdens de Olympische Spelen van München (1972), waarbij leden van de Zwarte September - een Fatah-cel - door de RAF werden geholpen om het Olympisch dorp binnen te dringen, was daarvan het logische vervolg.

Daarna is het nooit meer goed gekomen met het conflict in het Midden-Oosten, alle resoluties, vredesonderhandelingen en akkoorden ten spijt. Van de weeromstuit werden de regeringen van Israël steeds rechtser, terwijl bij de Palestijnen elk idee van een democratische rechtstaat verdween.

Hamas kwam via verkiezingen aan de macht, maar dat zullen tevens de laatste verkiezingen zijn. Onderwijs in Gaza leert dat Joden het bloed van kinderen drinken en dat de Holocaust nooit heeft plaats gevonden. Enzovoort.

Even verderop stelt Abbas al helemaal niets meer voor. Het is een conflict dat eindeloos lijkt te duren. Geen Amerikaanse president heeft er ooit greep op gekregen, zelfs Bill Clinton niet. Daarom vond ik het wel een verademing dat Donald Trump na de VN-toespraak van John Kerry heeft getwitterd: 'Zeg, hoepel jij eens op met je praatjes.'

Erger dan dit kan het niet meer worden. Misschien heb je een rauwdouwer als Trump nodig om er nog iets van te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden