Misschien heeft de PvdA nog een kans

Er zijn wellicht goede redenen om de missie in Uruzgan te beëindigen, maar ‘we hebben het de kiezer beloofd’ behoort daar niet toe....

Tijdens de vorige verkiezingscampagne is Bos door het CDA ‘gedraai’ verweten. Het trucje was afgekeken van Bush’ campagnestrategie tegen John ‘flipflop’ Kerry. Kerry noch Bos kon het adequate antwoord op dit verwijt vinden, waardoor het aan beiden is blijven kleven. Sinds CDA en PvdA samen in een kabinet zitten, is de strategie overgenomen door Wilders, die onlangs nog voorspelde dat de PvdA ook in de kwestie-Uruzgan wel weer zou ‘draaien’. De PvdA is er met open ogen ingetrapt. Door de nadruk op consistentie te leggen, verraadt Bos dat het weerspreken van het imago dat de buitenwereld hem en zijn partij heeft aangesmeerd een voorname drijfveer is geworden. Dat maakt hem in de komende verkiezingscampagne op dit punt weer zeer kwetsbaar.

In 2003 heeft Bos als lijsttrekker al eens een ander als kandidaat-premier naar voren geschoven. Na de mislukte gooi naar het premierschap in 2006 zat Bos in een documentaire te mijmeren dat het vice-premierschap misschien wel beter bij hem past. Nu de kiezer zich meer dan ooit laat leiden door de perceptie van leiderschap, zou Bos er goed aan doen om op de tweede plaats van de kandidatenlijst te gaan staan en een verlenging van het ministerschap van Financiën te ambiëren. In die rol heeft hij zich wel een sterk en bekwaam manager getoond. Misschien maakt de PvdA de komende verkiezingen nog een schijn van kans.

Willem van der Does, Leiden hoogleraar psychologie

Fluiten
Maxime Verhagen: die liegt nog als hij fluit.

L. van Hooff, Helmond

Majesteit
Ik ben nooit een voorstander geweest van de bemoeienissen van hare majesteit met de politiek. Maar nu was de koningin toch prominent aanwezig om de minister- president te muilkorven door hem demissionair te verklaren in plaats van dat hij (beperkte) bevoegdheden heeft gekregen om door te regeren. Hulde aan het staatshoofd om de man zo te bestraffen voor zijn wanprestatie.

Johan de Korte, Den Haag

Stropdas
Bos: zo, meisjes en jongens, ik kan mijn das nu wel weer af doen.

Lida Smits, Den Haag

Paars-groen
Douwe Douwes is een belangrijke toekomstige coalitie vergeten te vermelden in zijn stukje (Binnenland, 22 februari).

Een paars-groene coalitie (VVD, D66, PvdA en Groenlinks) is met de kennis van vandaag goed voor 75 zetels. Precies evenveel zetels als een rechts kabinet met Balkenende, Wilders en Verdonk. Mark, Alexander, Wouter en Femke: doe je best. Mijn stem hebben jullie.

Henri van Wezel, Purmerend

Toen en nu
Wouter Bos is de leider die met de kennis van straks nu het juiste doet. Maxime Verhagen is de leider die met de kennis van nu destijds naïef was. Geert Wilders is de leider die met de kennis van toen al fout zat.

Michiel Krijnen, Amsterdam

Opblijven
Na 16 uur vergaderen (Voorpagina, 22 februari): ik vind het zielig dat ze zo lang op moeten blijven.

Laura Slee, Rotterdam 10 jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden