Opinie

'Misschien had je gewoon in de kroeg moeten blijven werken'

Stel: je bent student in 2014. Wat betekenen de kabinetsplannen voor jouw financiële situatie? Najla van Veen schetst een toekomstperspectief. 'Je leent maximaal bij. Naast gemiddeld 60 uur per week coschappen geen tijd voor een baantje. Maar alles voor een goed doel bedacht je toen!'

Beeld ANP

Juli 2014: Daar zit je in het huis van je ouders in Rotterdam, net 18 en je vwo-diploma op zak. Je droom komt uit en je wordt ingeloot voor geneeskunde in Groningen! Wat geweldig! Over zes jaar ben je eindelijk dokter.

Jammer dat in 2012 het kabinet bedacht dat de studiefinanciering verdwijnt en dat het een leenstelsel wordt. Maar dat kan de pret niet drukken. Gezien de afstand moet je nu wel op kamers. Helaas hebben je ouders het niet breed en kunnen zij jou niet financieren. Zij hebben wel beloofd om ieder jaar jouw studieboeken te betalen! Scheelt toch een hoop.

Je krijgt al snel een kamer in een het centrum van Groningen omdat je zo'n lange reisafstand hebt. De kamer is speciaal bedoeld voor eerstejaars studenten, tien vierkante meter en de keuken en toilet deel je. Het is gelukkig een koopje, je betaalt maar 240 euro per maand. Je kunt door je financiële toestand helaas niet lid worden van een studentenvereniging.

De eerste maand merk je al snel dat je financieel niet uitkomt en dat je een baantje moet nemen om alles te bekostigen. Je 'inkomsten' zijn: 266,23 euro van de DUO, dit moet je later terugbetalen. Je neemt een baantje in de kroeg, iedere maandag, vrijdag en zaterdag sta je achter de bar waarmee je 380 euro per maand (inclusief fooi) bij verdient. Baantjes in de zorg zijn er helaas niet voor het oprapen, dus echt aan je cv werken moet je op andere manieren doen.

Jouw inkomsten per maand zijn 646.23 euro en de vaste lasten 448 euro (huur + 40 euro telefoonrekening + 148 euro collegegeld en 20 euro zorgverzekering; heeft het kabinet van Rutte II toch iets goeds geregeld). Van het resterende bedrag van 198,23 euro per maand moet je nog eten, naar je ouders, kleding kopen en sparen.

September 2020: Hoera! Nominaal heb je je studie geneeskunde gehaald! Helaas viel de tijd van coschappen financieel tegen. Je kon naast het gemiddeld 60 uur per week coschappen en daarnaast nog studeren niet meer werken. Bovendien ben je in je derde jaar verhuisd naar een grotere kamer, wat ook meer huur (420 euro) betekent. Je moest maximaal bijlenen van de DUO. Hierdoor waren jouw inkomsten vanaf de coschappen 970 euro. Overigens had je nu wel meer (reiskosten) uitgaven, aangezien de coschappen in Groningen en regio plaats vonden. Maar alles was voor een goed doel bedacht je toen!

Je schrijft je uit bij de DUO en schrikt even als je je studieschuld op het scherm ziet staan: 36.059 euro. 'Gelukkig' hoef je pas over twee jaar te beginnen met aflossen en tot die tijd staat er maar een rente van 1.39 procent op jaarbasis.

Met goede moed begint een nieuwe fase in je leven! Je gaat aan het werk als arts assistent in opleiding tot specialist in een perifeer ziekenhuis, gaat samenwonen met je vriend en verhuist naar Utrecht. Na de eerste salarisstrook ben je blij dat je eindelijk weer wat inkomen hebt. Je verdient per maand netto 1950 euro. Hiervoor werk je volgens je contract 48 uur, maar in de praktijk is dit vaak 60 uur per week inclusief diensten.

Erg fijn zo'n salaris, maar als je het omrekent naar uurloon, is dit maar 7,50 euro! Verder houdt dit ook in dat je zorgverzekering omhoog gaat naar 457 euro per maand omdat je ook samenwoont met een advocaat in opleiding. De eigen risico van 595 euro die nog bij komt als je ziek wordt is niet mee gerekend.

Na 2 jaar ben je in opleiding tot specialist! Financieel gezien wordt dat niet echt voordelig met je netto salaris die met 180 euro gestegen afgelopen twee jaar. In 2012 was namelijk ook bedacht dat je 13.500 euro per jaar voor je opleiding tot specialist moest betalen. Daarnaast moet je nu ook beginnen met aflossen van je studieschuld. (na twee jaar is de schuld opgelopen in verband met de rente naar 37.068 euro. Helaas blijft de rente lopen totdat je volledig klaar bent met aflossen) Dit is 360 euro per maand. Inmiddels hebben jullie ook een huis gekocht. Na veel gedoe met de hypotheek, heb je eindelijk een hypotheek afgesloten waarbij jullie met zijn tweeën 1024 euro per maand moeten aflossen.

Daar zit je dan, met je droombaan, 60 uur per week aan het werk en standaard vaste lasten (hypotheek, aflossen studieschuld, zorgverzekering, betalen opleiding tot specialist) van 2442 euro per maand. De overige vaste lasten van telefoonrekening, internet, VVE, overige verzekeringen voor het huis zijn niet meegerekend. Leuk zo'n salaris van 40.000 euro per jaar, jammer dat je minimaal 29.304 euro per jaar alleen aan zorgverzekering, hypotheek, aflossen studieschuld en voor het betalen van je opleiding kwijt ben.

Is dit realistisch? Voor iemand die haar droombaan uitvoert en daarvoor keihard heeft gewerkt? Wel als alle plannen van kabinet Rutte II worden doorgevoerd. Misschien had je wat anders moeten studeren of helemaal niet studeren en blijven werken in de kroeg.

Najla van Veen is ic-verpleegkundige.

 
Leuk zo'n salaris van 40.000 euro per jaar, jammer dat je minimaal 29.304 euro per jaar alleen aan zorgverzekering, hypotheek, aflossen studieschuld en voor het betalen van je opleiding kwijt ben.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden