Misschien een symbolisch stapje

PETER DE WAARD

Niemand ter wereld mag zich nog kunnen verschuilen voor de belastingautoriteiten. Elk land moet daarom een register aanleggen van degenen die achter daar gevestigde vennootschappen of brievenbusfirma's zitten.

Dat is de inzet van de Britse premier David Cameron voor de top van de G8. Belastingontwijking staat hoog op de agenda van deze top.

'Elk land moet een actieplan opstellen, zodat belastingautoriteiten een loket krijgen waar ze kunnen aankloppen om corruptie en belastingontwijking vast te stellen', aldus Cameron afgelopen zaterdag in een toespraak voor regeringsvertegenwoordigers en zakenlieden. 'Er moet een einde komen aan geheime vennootschappen op geheime plekken.'

Cameron deed een dringend beroep op de 'belastingparadijzen' onder de autonome Britse kroonkoloniën en gebiedsdelen (zoals de Kanaaleilanden, het eiland Man, de Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Gibraltar), om een hiertoe door de OESO opgesteld verdrag te ondertekenen. Dat verplicht die landen informatie te verstrekken over rekeninghouders.

Niet alle politieke leiders reageerden meteen enthousiast. Allan Bell, de eerste minister van het eiland Man, zei dat de 'G8-landen eerst maar eens in eigen huis orde moeten scheppen voordat ze de beschuldigende vinger uitsteken naar kleine belastingparadijzen'. Hij wees op de merkwaardige positie van de Amerikaanse staat Delaware, waar slechts 900 duizend mensen wonen maar waar meer dan 1 miljoen koperen bordjes aan de gevels hangen van obscure bedrijven, zonder dat president Obama er iets aan doet.

De politieke leiders zijn voornemens in elk geval een stap te zetten, al is het maar symbolisch. Cameron kan rekenen op de steun van de Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland.

Zij zijn ervan overtuigd dat de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking alleen gezamenlijk valt te winnen. We leven in een tijd waarin moderne multinationals tegelijkertijd overal en nergens kunnen zijn, zoals de econoom Amerikaanse Joseph Stiglitz de situatie beschrijft. 'Ze zijn overal als het erom gaat hun goederen te verkopen en nergens als ze belasting moeten betalen.'

Dat multinationals zoals Apple, Amazon, Vodafone, Google en Starbucks bijna geen belasting blijken te betalen, heeft tot grote maatschappelijke verontwaardiging geleid. Volgens de meest realistische schattingen lopen ontwikkelingslanden jaarlijks ruim 100 miljard dollar mis als gevolg van de belastingvlucht. Dat is meer dan zij aan ontwikkelingshulp ontvangen.

President Jakaya Kikwete van Tanzania, die als waarnemer aanwezig is op de G8-top, zegt dat veel landen in de derde wereld de expertise ontberen om multinationals te controleren en een aanslag op te leggen. 'Vaak moeten wij die bedrijven maar zelf laten berekenen hoeveel belasting ze moeten betalen.' Hij wil dat de G8-landen internationale accountants ter beschikking stellen.

Grote doorbraken op de G8-top worden niet verwacht. Maar de resultaten worden meegenomen naar de top van de G20, die in september in het Russische Sint-Petersburg wordt gehouden. Misschien dat daar spijkers met koppen kunnen worden geslagen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden