NieuwsMissverkiezing

Miss America niet langer in badpak

De volgende Miss America zal niet meer om haar verschijning in bikini of badpak worden verkozen. De zogenoemde badpakkenronde wordt geschrapt uit de competitie, zo maakte de organisatie dinsdag bekend in het ontbijtprogramma Good Morning America.

De Miss America-verkiezing met, zo blijkt nu, de laatste badpakkenronde vond plaats in Atlantic City, september vorig jaar. Beeld Reuters
De Miss America-verkiezing met, zo blijkt nu, de laatste badpakkenronde vond plaats in Atlantic City, september vorig jaar.Beeld Reuters

Volgens bestuursvoorzitter Gretchen Carlson – Miss America 1989 – doet de organisatie hiermee recht aan de veranderde opvattingen sinds het uitbreken van de #MeToo-discussie. ‘Vrouwen worden niet langer beoordeeld om hun uiterlijk, het moet gaan om talent, interesses en ambitie’, legde ze uit.

Een nieuwe wind

Het was al te verwachten dat er een andere wind zou gaan waaien bij Miss America na het aantreden van Carlson. Ze staat bekend als fervent voorvechtster van vrouwenrechten. Ze kreeg internationale bekendheid nadat ze in 2016 de carrière van Roger Ailes, topman van de Amerikaanse nieuwszender Fox, om zeep had geholpen met beschuldigingen over diens grensoverschrijdende seksueel gedrag.

Carlson was naar de rechter gestapt nadat ze bij Fox als nieuwspresentator was ontslagen. Volgens haar was dit de wraak van Ailes omdat ze niet op zijn seksuele avances was ingegaan. Toen de aanklacht publiciteit kreeg, meldden tientallen andere vrouwen zich met soortgelijke klachten over Ailes en was zijn vonnis geveld. Ailes werd ontslagen en Carlson kreeg 20 miljoen dollar schadevergoeding.

Vrouwonvriendelijk en vulgair

Miss America trok Carlson aan nadat de organisatie eind vorig jaar zelf in opspraak kwam wegens seksueel wangedrag. De Huffington Post had e-mails gepubliceerd van mannelijke bestuurders waarin ze zich vrouwonvriendelijk en vulgair over ex-missen hadden uitgelaten. De affaire kostte drie bestuurders, onder wie voorzitter Sam Haskell, de kop. Daarna moesten Carlson en andere vrouwelijke bestuurders – deels ex-missen - schoon schip maken. ‘De vrouwen van Miss America zijn vastbesloten om het heft weer eigen hand te nemen’, zei Carlson bij haar aanstelling.

De eerstvolgende Miss America-verkiezing is op 9 september. De verkiezingen is voortaan toegankelijk voor vrouwen van ‘alle vormen en maten’. Het evenement, dat in 1921 voor het eerst werd georganiseerd, wil weer terug naar de oorspronkelijke missie om vrouwen ‘in hun kracht te zetten’ en met studiebeurzen kansen te geven om carrière te maken.

De andere belangrijke Amerikaanse Miss-verkiezing, Miss USA, waarvan president Trump de eigenaar was, werd in 1950 juist opgericht puur om badmode aan te bevelen. Badmode is onze achilleshiel, erkende de organisatie van Miss America al in 1993 in The New York Times. ‘Maar we doen het omdat mensen het leuk vinden om naar te kijken.’

Volgens Carlson is die tijd voorbij. ‘Mensen vinden juist het talentdeel van de competitie leuk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden