Misplaatst optimisme

XANDER VAN UFFELEN

Concessies aan de oppositie in de senaat kunnen het pensioenplan nodeloos complex maken.

De Eerste Kamer is vandaag het toneel van een eerste confrontatie tussen het kabinet en de oppositie. Het kabinet wil de versobering van de pensioenen goedgekeurd krijgen, maar heeft last van tegenwerking van de middenpartijen CDA en D66. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes deed dit weekeinde een politieke oproep aan de senatoren om vanwege de stabiliteit van het land het pensioenvoorstel goed te keuren.

Het is evident dat de regering van VVD en PvdA een overwinning goed kan gebruiken. Om goedkeuring te behalen, moeten echter concessies worden gedaan die de kwaliteit van het pensioenplan verminderen.

Het versoberingsplan is op hoofdlijnen verstandig. Gegarandeerde pensioenen zijn niet meer van deze tijd. Bovendien zal de pensioenleeftijd de komende jaren stapsgewijs worden verhoogd van 65 naar 67 jaar. Vroeger konden werknemers pas vanaf hun 25ste levensjaar sparen voor hun pensioen, inmiddels wordt ook op jongere leeftijd geld ingelegd voor het pensioen.

Een aanpassing van de pensioenregels is daarom een logische stap. Waar werknemers voorheen maximaal 2,25 procent van hun jaarsalaris aan pensioenrechten opbouwden, kunnen werknemers in het nieuwe plan maximaal 1,75 procent aan pensioenrechten opbouwen.

Het kabinet hoopt dat pensioenfondsen door de nieuwe regels de pensioenpremies gaan verlagen. De fondsen hoeven immers minder geld op te halen om aan hun verplichtingen te voldoen. Lagere premies kunnen de economie een impuls geven. Dit optimisme lijkt misplaatst. Gezien de wankele staat van veel pensioenfondsen zullen zij terughoudend zijn direct tot premieverlaging over te gaan.

Voor werknemers met een korte arbeidshistorie (veroorzaakt door werkloosheid of een lange studieperiode) zal het pensioen door de nieuwe regels op termijn lager uitvallen. In het sociale akkoord van april 2013 hebben werkgevers en werknemers geprobeerd dit pensioengat te herstellen. Met een ingewikkelde wetsaanpassing kunnen werknemers onder voorwaarden jaarlijks iets meer opzij leggen. Deze geste maakt het pensioenplan nodeloos ingewikkeld, maar lijkt helaas wel noodzakelijk om in de Eerste Kamer een meerderheid te behalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden