RECEPT

Misosoep met groenten

Misosoep met groenten Beeld Tallina van den Hoed

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Misosoep met groenten. Voor- of lunchgerecht (8 tot 10 personen).

Ik ben dol op miso: Japanse pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen en één en al hartige smaak. Ik leerde het lang, lang geleden kennen door de kant-en-klare zakjes misosoep die mijn baas vaak bereidde. Die lustte ik niet, want die rook een beetje naar gympen. Nu zijn er veel soorten miso en die ruiken echt niet allemaal vreemd. Hoe lichtergekleurd, hoe milder de smaak.

Ik was dus blij toen ik bij de aziatische supermarkt de zogenoemde 'witte' miso vond: een lepeltje van deze oranjebruine pasta is niet alleen heerlijk in soep, maar ook roerbakgerechten knappen er enorm van op. Geopend is de misopasta een half jaar houdbaar in de koelkast, dus denk niet dat zo'n pakje veel te groot is.

Bereiding

Maak de kippenbouillon: haal het vel van de kip en zet de bout op met 2 liter water, het zout, de geperste knoflook, de in plakjes gesneden gember en de serehstengel. Breng aan de kook en laat minstens 3 kwartier pruttelen. Zeef de bouillon: hou de kip apart, laat afkoelen en verwijder de kruiden. Haal het vlees van de botjes en snijd in blokjes.

Snijd dunne slierten van de courgette: dat kan met een speciale 'spirelli', maar u kunt ook met de kaasschaaf plakken schaven en die in slierten snijden. Snijd het topje van de peultjes en trek dan het draadje eraf - dat loopt op de naad. Halveer de champignons en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de bosui in dunne ringen. Doe de taugé in een vergiet en giet er kokend water over.

Ingrediënten

- 1 scharrelkippenbout
- 1 eetl. zout
- 2 tenen knoflook
- 3 cm. gemberwortel
- 1 serehstengel
- 1 courgette
- 50 g peultjes
- 50 g champignons
- 2 bosuitjes
- 1 handje taugé
- 100 g tempeh
- zonnebloemolie
- 3 eetl. zoute sojasaus
- 1 eetl. lichte misopasta (toko)

Snijd de tempeh in dobbelsteentjes. Verhit de olie en bak de tempeh er lichtbruin en knapperig in. Haal de tempeh uit de pan, doe indien nodig nog wat olie erin en bak de kippenblokjes lichtbruin.

Zet de bouillon weer op het vuur, roer de sojasaus erdoor. Verhit tot het kookpunt, zet het vuur uit en voeg de miso toe. Doe nu in elk kommetje wat van de groenten, de tempeh en de kip en giet de bouillon erop. Eet meteen.

Wilt u liever een vegetarische variant of iets gemakkelijkers? Bouillon van een blokje kan ook, en misosoep zonder kip is véél authentieker dan mét.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden