Mislukte lancering raket is pijnlijk voor nieuwe leider Noord-Korea

Wat een klapper had moeten worden ter ere van Kim Il-sung, de vader des vaderlands van Noord-Korea, werd een pijnlijke misser. De lancering van de Unha ('Heelal')-3 mislukte.

SHANGHAI - Vrijdag stortte de raket binnen twee minuten neer, met een doffe explosie, die de trots van Pyongyangs raketgeleerden in grote brokstukken in de zee tussen Zuid-Korea en China deed belanden.

De nieuwe mislukking - eerdere tests waren de afgelopen jaren ook al weinig succesvol - kan de spanning in de regio verhogen. Waarnemers vrezen dat Noord-Korea nu eerder geneigd zal zijn een nieuwe atoomproef te doen, om het gezichtsverlies te compenseren. Opvallend was dat Pyongyang de mislukte lancering binnen enkele uren bevestigde. Bij eerdere falende raketproeven hield Noord-Korea steeds vol dat ze succesvol waren.

De lancering werd scherp veroordeeld door de VS, Zuid-Korea en Japan. Ook Rusland toonde zich kritisch. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, riep in een korte reactie alle partijen op tot kalmte en terughoudendheid 'teneinde de vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland niet te schaden'.

Kostbaarste wapenproject

Het testprogramma van ballistische raketten is een van de kostbaarste wapenprojecten van de verpauperde Oost-Aziatische staat. De misser is extra pijnlijk voor het regime, omdat de raket een satelliet in een baan om de aarde had moeten brengen die liederen zou gaan uitzenden ter herdenking van de stichter van het land, Kim Il-sung.

Met atoomproeven is Pyongyang de afgelopen paar jaar succesrijker geweest: de twee detonaties die in 2006 en 2009 werden uitgevoerd leken geslaagd. Er zouden voorbereidingen worden getroffen voor een derde atoomproef. Dat maken Amerikaanse en Zuid-Koreaanse veiligheidsexperts op uit satellietbeelden van de testlocatie. Daarop zijn verdachte graafwerkzaamheden zichtbaar.

De mislukte raketproef is een tegenslag voor de nieuwe leider van Noord-Korea, de nog geen 30 jaar oude Kim Jong-un. Hij nam in december de macht over van zijn overleden vader Kim Jong-il. Kim junior kreeg deze week juist nieuwe titels om zijn leiderschap te bekrachtigen. Hij werd tot eerste secretaris van de Koreaanse Arbeiderspartij benoemd en in het presidium van het partijbestuur gekozen.

Tegelijk begon de partijpers met een nieuwe campagne om de jonge leider te ondersteunen. 'Kim Jong-un is de zon die alle partijleden, soldaten en burgers uit het diepst van hun hart prijzen', aldus het staatspersbureau van Noord-Korea.

De rakettest heeft pogingen van China de onderhandelingen over het kernwapenvrij maken van het Koreaans schiereiland weer op gang te brengen in de wielen gereden. Er leek begin dit jaar weer wat beweging te komen tussen Noord-Korea en de VS en zijn regionale bondgenoten Zuid-Korea en Japan, maar de lancering gooide roet in het eten.

Volgens Washington, Seoul en Tokio was de raketlancering feitelijk een test van de langeafstandsraket waarmee Pyongyang de VS en zijn partners wil bedreigen.

Buitenlandse journalisten in Noord-Korea hebben een uniek inkijkje gekregen in het land, doordat een persbus een verkeerde afslag had genomen. Een wolk bruine stof dwarrelde door straten vol gaten, langs betonnen appartementenkolossen die hun verval blootgaven. Oude mensen sjokten voort over de trottoirs langs winkels zonder verlichting. Terwijl de camera's klikten, keerden de chauffeurs de drie bussen vlug en koersden naar de bestemming: een smetteloos, helder verlicht, leeg gebouw.

'Verkeerde' afslag

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden