Mislukt alternatief

In Valkyrie maken ook twee Nederlandse actrices hun opwachting: Halina Reijn en


Carice van Houten


. De laatste speelt de echtgenote van verzetsleider Claus Von Stauffenberg (Tom Cruise). Het was Van Houtens debuut in een Amerikaanse film, al had ze kort daarvoor op de set gestaan met Leonardo DiCaprio, als diens echtgenote in Body of Lies van Ridley Scott. In de montage van die film werd ze echter uit de film geknipt.


De Duitsers vonden het maar zozo, dat Amerikanen aan de haal gingen met het delicate verhaal over een van de vijftien aanslagen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog op Hitler werden gepleegd. De directeur van het Berlijnse Museum van het Duits Verzet, Johannes Tuchel, had er destijds wel een verklaring voor: nazi-kolonel Von Stauffenberg, grote initiator van operatie Walküre (in het Engels: Valkyrie), herinnert de Duitsers eraan dat er een alternatief was voor de nazidictatuur; dat kunnen ze moeilijk onder ogen zien.


De Duitse houding was slechts één probleem voor regisseur Bryan Singer bij de verfilming van deze gecompliceerde geschiedenis, waarvan bovendien de afloop bekend is. Met vaste scenarioschrijver Christopher McQuarrie (de twee maakten ook het zeker zo ingewikkelde The Usual Suspects) koos hij ervoor de tijd minder te verdichten naarmate het moment suprême nadert. Een gangbare manier van verhalen vertellen die hier prima werkt, omdat hij daardoor in de loop van de film de kleine toevalligheden kan benadrukken die ertoe leidden dat de operatie mislukte. Wie de minst interessante eerste helft van de film volhoudt, wordt daarna dan ook beloond.


Valkyrie (Bryan Singer, 2008)


Veronica, 20.30-22.55 uur.


The Boy in the Striped Pyjamas

(Mark Herman, 2008) Geslaagde bewerking van John Boynes bestseller. SS-officier verhuist met zijn gezin naar het platteland. Daar sluit het zoontje een geheime vriendschap met een in het nabijgelegen concentratiekamp opgesloten leeftijdgenootje. Dat brengt hem ook het besef bij welk gruwelijk werk zijn vader aldaar verricht. Voor een film met een missie - regisseur Herman wil de Holocaust bespreekbaar maken voor een jong publiek - is The Boy in the Striped Pyjamas opmerkelijk subtiel en compromisloos, ondanks stereotiepe nazi's en nadrukkelijke muziek.


Net 5, 20.30-22.25 uur.


Saving Private Ryan

(Steven Spielberg, 1998) Monumentale oorlogsfilm van alleskunner Steven Spielberg. Vooral de extreem lange opening is briljant, klassiek en huiveringwekkend. Die bijna een half uur durende scène bevat de landing van Amerikaanse militairen op Omaha Beach, aan de noordkust in Normandië. Te zeggen dat de rest van de film daarbij in het niet valt, doet onrecht aan die rest. Doordat Spielberg consequent kiest voor het perspectief van angstige soldaten is Saving Private Ryan, ondanks het wat sentimentele verhaal dat verteld wordt, anders dan de meeste andere oorlogsfilms. Vijf Oscars voor deze moderne klassieker.


Veronica, 22.55-02.05 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden