Miskend

Wetenschappers die via media als televisie en dagbladen hun wetenschappelijke gelijk willen halen, deugen niet. Het probleem is dat de media deze zwakke broeders met open armen ontvangen....

Ze zorgen voor prachtig drama. Hun verhaal is steevast dat de gevestigde orde hun suggesties ten onrechte niet serieus neemt.

Wetenschappelijke discussies dienen te lopen via vakbladen en wetenschappelijke conferenties. Wanneer een idee in een vakblad wordt gepubliceerd, zijn er vaak al fikse discussies met anonieme beoordelaars aan vooraf gegaan.

De kwaliteit van wetenschappelijke tijdschriften wordt ook veel beter in de gaten gehouden dan de kwaliteit van wetenschappelijke boeken. Zich miskend voelende wetenschappers schrijvenvooral boeken en weinig artikelen. Voor een boek heb je alleen een uitgever nodig. En dat is heel gemakkelijk. Onderzoekers krijgen regelmatig opdringerige colporteurs over de vloer die hun het schrijven van een boek willen aansmeren. En dan heb ik het over zeer gerenommeerde uitgevers.

Bekende wetenschappers die een dubieuze theorie willen verkopen, maken een boek. De Engelse natuurkundige Roger Penrose is hiervan een goed voorbeeld. Hij schrijft boeken met idiote theorieën, onder andere over de werking van de hersenen.

Die gedachten zou hij in geen enkel wetenschappelijk tijdschrift kwijt kunnen. Wel dus in boeken. En de media vinden het prachtig. Ze schrijven vaak over hem en hij wordt vaak geïnterviewd.Met als gevolg dat hij nog meer van die onzinboeken schrijft.

Een psychiater die via de media dwalingen van collega's wil aantonen, is alleen maar op zoek naar aandacht. En die aandacht heeft de Groninger kinder-en jeugdpsychiater Menno Oosterhoff gekregen. Die belangstelling van de media heeft me in het geheel niet verbaasd. Maar dat psychiaters en psychologen zich in de media inhoudelijk hebben gemengd in de discussie over Volkert van der G., vind ik heel onverstandig. Het is bovendien in strijd met allerlei medische beroepscodes.

Het is mij een raadsel waarom het Amsterdamse gerechtshof de windbuil uit Groningen heeft opgeroepen als deskundige. Zo'n ontvankelijkheid zal er alleen maar toe leiden dat nog meer zich miskend voelende medici naar de media zullen stappen met hun twijfelachtige theorieën.

Gelukkig is het Amsterdamse gerechtshof niet voor de publieke druk bezweken om de straf voor Van der G. te verhogen. Voor iemand zonder strafblad is achttien jaar voor een moord al een hoge straf. Wat demagogische Kamerleden of ministers daar ook over zeggen.

De maatschappij verhardt. Men wil voor alle delicten zwaardere straffen. Uit wraakgevoelens. Maar vooral ook uit kortzichtigheid en onwetendheid. Volgens mij is het allemaal gekte.

Nu zou u kunnen denken dat u wéér te maken heeft met een deskundige die via de media zijn gelijk probeert te halen. Maar dan kan ik geruststellen: ik heb van juridische zaken weinig verstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden