Mishandeling voor Holleeder 'gewoonste zaak van de wereld'

Willem Holleeder is een 'man met twee gezichten'. Hij kan charmant zijn, maar ook agressief. De Heinekenontvoerder kan gewelddadig worden zonder of met slechts een futiele aanleiding....

Holleeder sloeg op een feest in de milleniumnacht een man in elkaar, aldus het Openbaar Ministerie. Vervolgens sprak hij troostende woorden tegen een vriendin van de man. Het OM: 'Zeer opmerkelijk.' Holleeder kan volgens de officieren 'binnen vijf minuten' radicaal van persoonlijkheid veranderen.

Mishandeling is volgens het OM voor Holleeder 'de gewoonste zaak van de wereld'. Als iemand hem in 'een verkeerde bui' aantreft, zoals personeel van het Amsterdamse café De Omval zou zijn overkomen, 'gaat hij af als een raket'. Het OM behandelde aan het eind van de ochtend vier verdenkingen van mishandeling tegen Holleeder en een verondersteld geval van bedreiging. De hoofdverdachte zou onder anderen Thomas van der Bijl hebben mishandeld, een compaan uit de tijd van de Heinekenontvoering en de (geliquideerde) baas van café De Hallen in Amsterdam.

Voorafgaande aan de mishandelingen besprak het OM vanmorgen haar verdenkingen in twee van de vier afpersingszaken, die van de vastgoedhandelaren Rolf Friedländer en Kees Houtman. Holleeder heeft in deze en andere afpersingen een vergelijkbare aanpak gehanteerd, aldus de aanklagers. Hij zoekt een probleem, dat vervolgens kan worden opgelost door het betalen van een forse geldsom.

De aanklagers zien in de eerste twee zaken veel wettig en overtuigend bewijs. Advocaat Jan-Hein Kuijpers betichtte het OM donderdag nog van 'tunnelvisie'; het doel was Holleeder hoe dan ook te laten veroordelen. Maar die heeft zich helemaal niet schuldig gemaakt aan afpersingen, aldus de raadsman.

In het requisitoir worden getuigenverklaringen, afgeluisterde telefoongesprekken en andere bewijsmiddelen op een rij gezet. Soms werd eerder als bewijs gepresenteerd materiaal afgestreept.

Zo is de verklaring van een anonieme getuige van het OM, aangeduid als 'getuige C', door Plooij en De Vries terzijde geschoven. Hij zou zich zelf op verschillende punten hebben tegengesproken. Ook is zijn verhaal moeilijk te controleren. De getuige was een bekende van vastgoedman en crimineel Kees Houtman, die hem zou hebben verteld dat hij door voor een miljoen euro werd afgeperst.

Het Openbaar Ministerie vervolgt met de voordracht in een derde afpersingszaak, die rond vastgoedhandelaar John Wijsmuller. Vanavond moeten 90 van de 200 pagina's van het requisitoir zijn voorgelezen. Maandag volgt de voordracht in de zaak van de veronderstelde afpersing van Willem Endstra.

Deze handelaar in onroerend goed en witwasser werd in mei 2004 vermoord. Eerder vertelde hij aan de politie dat hij voor miljoenen werd afgeperst door Willem Holleeder.

Het requisitoir wordt naar verwachting maandagavond afgesloten met strafeisen tegen alle verdachten. Het OM zal haar betoog op enig moment nog ondersteunen met een audiovisuele presentatie, waarschijnlijk in de Endstra-zaak. In de komende twee weken volgen de advocaten met hun pleidooien.

Holleeder is opnieuw aanwezig. Hij oogt licht vermoeid en luistert soms met de ogen gesloten naar het requisitoir, leunend tegen de betonnen pilaar naast zijn stoel. Op andere momenten is hij goedlachs, actief en is hij druk in overleg met zijn raadsman. De rechtbank berispte hem vanwege te hard praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden