Mishandeling op slachtvloer: kreupele varkens geschopt, geslagen of aan oren gesleept

Om dierenmishandeling tegen te gaan, pleit de Belgische federatie voor slachthuizen Febev voor permanent cameratoezicht op slachtvloeren. Ook wil ze de beelden ter beschikking stellen aan externe inspecteurs. Dat zei de Febev vrijdag nadat een dag eerder gruwelijke undercoverbeelden waren verschenen van dierenmishandeling in een Vlaams varkensslachthuis.

Leen Vervaeke
Beeld uit de video van dierenrechtenorganisatie Animal Rights Beeld
Beeld uit de video van dierenrechtenorganisatie Animal RightsBeeld

Een activist van dierenrechtenorganisatie Animal Rights infiltreerde een maand lang in een varkensslachthuis in het West-Vlaamse Tielt, het op twee na grootste slachthuis van België. Donderdag verspreidde de organisatie een ophefmakend filmpje, waarin te zien is hoe de varkens op de slachtvloer op huiveringwekkende wijze worden mishandeld.

Kreupele varkens worden geschopt, geslagen en aan hun oren of poten voortgesleept. Regelmatig worden dieren bij volle bewustzijn de keel overgesneden. In één geval belandt een varken zelfs levend in een heet bad, waar het een gruwelijke verdrinkingsdood sterft. De vier minuten durende beelden van gewonde en van pijn krijsende dieren zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde donderdag meteen een inspectieteam naar het slachthuis en trok kort daarna de vergunning van het bedrijf in. Op basis van het filmpje en het inspectieverslag zal het openbaar ministerie de werknemers proberen te identificeren die zich schuldig hebben gemaakt aan de dierenmishandeling.

De Belgische supermarkten Delhaize en Colruyt zijn afnemer van het bedrijf. Zij beëindigden meteen hun contract. Delhaize verkocht het varkensvlees onder het label 'Beter voor iedereen', dat enkel aan producten met een hoge voedingskwaliteit wordt toegekend. Volgens Animal Rights wordt het vlees van het Tieltse slachthuis aan zo'n zestig Nederlandse slagerijen verkocht, onder de naam 'Duroc d'olives'. Minstens een van deze slagers liet weten te stoppen met de verkoop van het Belgische vlees.

Waarschuwing, onderstaande beelden zijn schokkend.

In België werd gechoqueerd gereageerd op de gruwelijke beelden. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat bevoegd is voor de controle van slachthuizen, geeft toe dat de huidige inspectiemethoden niet voldoen. 'Er is altijd een controleur van de overheid aanwezig tijdens het slachten, maar die kan niet op elk moment in elke ruimte zijn', aldus FAVV-woordvoerder Philippe Houdart.

Ook de Belgische federatie van slachthuizen (Febev) erkent dat de maatregelen om het dierenleed op de slachtvloer te verminderen klaarblijkelijk tekortschieten. 'Als dit soort mishandeling voorkomt in het op twee na grootste varkensslachthuis in ons land, dan kunnen wij helaas niet uitsluiten dat het ergens anders ook gebeurt', aldus woordvoerder Yannick Hindryckx. 'Het is te gemakkelijk om te zeggen: dit zijn enkelingen die de boel verzieken. We moeten echt actie ondernemen.'

De beroepsvereniging pleit nu zelf voor camera's op de slachtvloeren, zodat er een sluitend toezicht ontstaat op het doen en laten van de werknemers. De Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia vraagt daar al jaren om. Dat soort bewakingsbeelden botst mogelijk met de privacybescherming van de slachters, maar Febev wil hier zo snel mogelijk een oplossing voor vinden.

In het slachthuis van Tielt worden jaarlijks 1,4 miljoen varkens geslacht, oftewel wekelijks tussen de 25- en de 35 duizend dieren.

'60 Nederlandse keurslagers verkochten mogelijk vlees omstreden slachthuis'

Ook Nederlandse slagerijen hebben mogelijk vlees verkocht van varkens die mishandeld zijn in het omstreden slachthuis Debra in Tielt. Het gaat om slagers die vlees van Duroc d'Olives-varkens verkopen. Dat vlees komt uit België, en deels uit slachthuis Debra. Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft een lijst opgesteld van 60 Nederlandse keurslagers die Duroc d'Olives-vlees verkopen. De Volkskrant heeft deze lijst ingezien.

Varkens van het Belgische ras Duroc d'Olives zijn geliefd bij slagers en consumenten, omdat deze scharrelvarkens een gelukkiger leven achter de rug zouden hebben dan gewone vleesvarkens. Het is daardoor extra wrang dat de dieren in het slachthuis een gruwelijke dood stierven.

Het Nederlandse bedrijf dat Duroc-vlees uit België importeert en aan de keurslagers levert, Medaillon uit Alphen aan den Rijn, betrekt vlees van meerdere slachterijen in België, waaronder het Debra-slachthuis. Hoeveel vlees van mishandelde varkens in Nederland over de toonbank is gegaan en welke slagerijen dit vlees verkochten, wilde het bedrijf gisteren niet zeggen. Volgens Robert Molenaar van Animal Rights worden er in het Debra-slachthuis maar weinig Duroc-varkens tot vlees verwerkt. Dat maakt de kans groter dat het vlees in de Nederlandse slagerijen niet uit Tielt kwam.

De meeste Nederlandse slagerijen die op de lijst van Animal Rights staan, zeggen niet te weten uit welk Belgisch slachthuis hun vlees afkomstig is. De Hilversumse slager James Cooke is ervan overtuigd dat hij geen karbonades of hamlappen van mishandelde varkens heeft verkocht. 'Als varkens in hun laatste levensfase stress hebben gehad, zie je dat aan de donkerrode kleur van het vlees. Ik heb nog nooit stressvlees uit België gekregen, zegt hij.

Cooke zegt geschokt te zijn door het schandaal. 'Ik vind het verschrikkelijk om te zien dat die dieren zo hebben geleden. We staan achter de Vlaamse varkensboeren. Zij hebben er jaren over gedaan om zo'n mooi ras te fokken. Een paar mannen van een slachterij verpesten het nu voor hen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden