Mishandeling in kindertehuis schokt Turkije

De kindermishandeling in een weeshuis in Malatya heeft de Turkse regering in verlegenheid gebracht. Het zou een incident zijn. Maar de mishandelingen lijken het topje van de ijsberg....

De commerciële tv-zender Star TV wist onlangs met een verborgen camera een weeshuis in de zuidoostelijke stad Malatya binnen te komen. Star TV toonde beelden van kinderen die met de hoofden tegen elkaar werden geslagen, een naakt kind dat met heet water werd overgoten en een kleuter die met een schoen werd geslagen.

In het tehuis worden kinderen tot zes jaar opgevangen. Er zitten niet alleen wezen, maar ook kinderen van ouders die te arm zijn om zelf hun kroost te kunnen opvoeden.

Al snel bleek dat kinderen regelmatig werden mishandeld. Politieonderzoek leerde dat alle 41 kinderen in het tehuis blauwe plekken, snijwonden en brandblaren hadden. Een 1-jarige baby had een gebroken been, een ander een gebroken arm.

Vijf personen worden strafrechtelijk vervolgd en negen medewerkers zijn geschorst. Inwoners van Malatya klagen dat zij al eerder aan de autoriteiten hadden gemeld dat in het tehuis mishandelingen plaatsvonden, maar dat niemand naar hen luisterde.

De regering krijgt zware kritiek vanwege de gang van zaken. Premier Tayyip Erdogan gaf volgens beproefd recept aanvankelijk de media de schuld van alle ophef. Hij vond dat die verantwoordelijk minister Nimet Çubukçu van Gezinszaken hadden geslachtofferd, omdat deze niet spoorslags een bezoek aan Groot-Brittannië had afgebroken vanwege de affaire. Lasterlijk, vond hij. Maar later zag hij zich gedwongen te verklaren dat hij de schokkende beelden met pijn in het hart had aangezien.

De onder vuur liggende Çubukçu zei dat zij het slachtoffer is geworden van een politieke lynchpartij en dat terwijl ze ‘elke positie zou opgeven ter wille van de tranen van één kind’. Eerder had ze gezegd: ‘Overal waar er mensen zijn, is ook geweld.’

Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat de kinderen in het tehuis vaak werden verzorgd door schoonmaaksters en niet door gekwalificeerde krachten. Enkele van deze vrouwen behoren tot de gearresteerden. Volgens de bond van werkers in de gezondheidszorg, Türk Saglik-Sen, zijn de instellingen zwaar onderbezet.

Bondsvoorzitter Onder Kahveci zei dat in 1995 8800 werknemers in 350 tehuizen 26 duizend personen verzorgden, maar dat anno 2005 – vanwege bezuinigingen – 8300 werknemers proberen 142 duizend personen in 570 tehuizen te verzorgen. Kahveci vroeg zich af hoe schoonmaaksters belast konden worden met de zorg voor de weeskinderen in Malatya.

Het Directoraat voor Sociale Diensten en Kinderbescherming SHÇEK zegt dat de afgelopen vijf jaar 478 beschuldigingen tegen weeshuizen zijn ingebracht wegens geweld tegen kinderen. In totaal leven negenduizend kinderen van 0 tot 6 jaar in 106 tehuizen en ruim tienduizend oudere kinderen in nog eens 109 tehuizen, die alle vallen onder de verantwoordelijkheid van de SHÇEK.

De psychologe Alanur Özalp zei in de Turkish Daily News dat zij herhaalde malen heeft gezien dat kinderen in dergelijke weeshuizen werden mishandeld: ‘Kinderen worden geslagen, geschopt en beledigd. Tegen hen wordt gezegd: ‘‘Als jullie lieve kinderen waren, dan zouden je ouders je niet hebben achtergelaten. Jullie zijn klootzakken, jullie worden geliefd noch gemist’’.’

Een voormalige werknemer van het weeshuis in Malatya, Aytekin Erdogan (geen familie van de premier), is directeur van het Sabanci-meisjestehuis in Sanliurfa, een stad dicht bij de Syrische grens. Hij wordt ervan beschuldigd regelmatig meisjes lastig te vallen en ook te mishandelen als hij ‘s nachts hun kamers onverwacht inspecteert. Een aantal meisjes in de leeftijd van 13 tot 18 zegt dat Erdogan hen regelmatig uitmaakte voor teven en hoeren. Hij zou de meisjes ook hebben geslagen en geschopt.

Een meisje zou zelfmoord hebben geprobeerd te plegen, waarop de man haar in het bijzijn van de anderen zou hebben aangespoord het nog een keer te proberen, zodat hij haar dan vergoed kwijt zou zijn. Het is onduidelijk waarom Erdogan werd ontslagen in Malatya. Zelf zegt hij het slachtoffer te zijn geweest van een complot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden