Misdrijf ondanks toezicht met een enkelband

Een 19-jarige Amsterdammer die onder elektronisch toezicht stond van justitie, heeft maandag in Amsterdam-West een 26-jarige man neergestoken. Sindsdien is hij op de vlucht....

Van onze verslaggever en Weert Schenk

De verdachte, die eerder een geweldsdelict pleegde, droeg volgens de politie een enkelband, waarmee hij op afstand werd gecontroleerd. De Dienst Justitiële Inrichtingen zegt dat de band geen gps-signaal afgeeft, waarmee de drager kan worden getraceerd.

De verdachte kreeg samen met twee jongens van 15 en 16 jaar maandag ruzie met een buurtgenoot. Tijdens een vechtpartij stak de 19-jarige de man meerdere keren met een mes.

Het slachtoffer raakte gewond aan gezicht, boven- en onderarm. De twee jongste verdachten zijn aangehouden en worden vervolgd voor openlijke geweldpleging.

Justitie wil niet zeggen onder welke voorwaarden de hoofdverdachte de enkelband droeg. Justitie experimenteert al geruime tijd met elektronisch toezicht. Er zijn twee vormen van controle in gebruik. De eerste is dat een gedetineerde tegen het einde van zijn gevangenisstraf thuis mag verblijven. Hij draagt een enkelband en in zijn huis hangt een kastje dat registreert of hij ook thuis is op de tijden dat hij daar moet zijn.

Meestal mag hij alleen het huis verlaten voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor het doen van een boodschap of het volgen van een opleiding. Bij onregelmatigheden geeft het kastje een alarm aan een meldkamer.

Ook komt het voor dat een enkelband wordt gegeven aan iemand die een voorwaardelijke celstraf heeft gekregen of geschorst is van voorlopige hechtenis.

De drager van de elektronische band die de voorwaarden voor bewegingsvrijheid overtreedt, moet terug naar de inrichting. Ook kan zijn voorwaardelijke gevangenisstraf worden omgezet in een definitieve straf.

Er ligt een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat veroordeelden met een maximumstraf van negentig dagen hun straf thuis kunnen uitzitten. Het voordeel is dat ze geen cel bezetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden