NieuwsAIVD

Misdaadjournalist Bas van Hout bedreigd na onthulling samenwerking met geheime dienst

Misdaadjournalist Bas van Hout heeft dit weekend stevige weerslag ondervonden van de onthulling over zijn rol als informant voor de geheime dienst zaterdag in de Volkskrant. ‘Ik ben door allerlei mensen opgebeld en bedreigd’, vertelt hij maandagavond bij Pauw.

Bas van Hout. Beeld Linelle Deunk
Bas van Hout.Beeld Linelle Deunk

‘Het is echt een rollercoaster geweest’, zegt Van Hout in het tv-programma. ‘Een crimineel heeft mijn huis gefotografeerd en de foto met het adres en mijn telefoonnummer op internet gezet.’

Volgens Van Hout was het voormalig drugshandelaar Steve Brown die de gegevens online zette. Van Hout schreef in 1995 een boek over Brown, waar de crimineel al jaren boos over is. Van Hout liet bij Pauw een fragment horen van het telefoongesprek dat hij met Brown voerde, toen hij hem verzocht de persoonlijke informatie weg te halen. Hierin liet Brown merken dat hij dat zeker niet van plan was.

‘Wees blij dat ik niet naar je huis rij man. Mafketel, je kan met me afspreken wanneer je maar wil. Vieze informant. Met je acht ton bloedgeld’, zei Brown onder meer. ‘Ik haal je fokking kop er nog eerder af, imbeciel.’ De acht ton is een verwijzing naar de vergoeding die Van Hout van de overheid kreeg ter compensatie van de fouten van de veiligheidsdienst. Van Hout zei dat hij en zijn gezin het hele weekend last hebben gehad van de bedreigingen. Brown heeft in het verleden ook Peter R. de Vries bedreigd.

De Volkskrant onthulde zaterdag dat misdaadjournalist Van Hout in levensgevaar is gebracht door een lek en door onzorgvuldig handelen van de AIVD. Zonder dat de journalist het wist, was in het criminele circuit bekend dat hij tot 2002 een bron was voor de geheime dienst en informatie deelde over de onderwereld. Ook toen Van Hout zelf nattigheid voelde, ontkende de AIVD nog jarenlang dat zijn identiteit was uitgelekt. Na een klacht en onafhankelijk onderzoek moest de dienst uiteindelijk toch schuld bekennen.

Meer over Bas van Hout en de AIVD

‘Ga nooit, ik herhaal nooit, samenwerken met de AIVD.’ Ooit was misdaadjournalist Bas van Hout een ‘bron’ voor de BVD, voorloper van de AIVD. Door fouten van de veiligheidsdienst is zijn leven in gevaar gebracht. Lees hier de reconstructie van de Volkskrant met medewerking van Bas van Hout.

Misdaadjournalist Bas van Hout wilde eigenlijk geen ‘bron’ worden van de inlichtingendienst, maar werd het toch. Een beroep van de dienst op zijn ‘burgerplicht’ deed hem overstag gaan, vertelde hij zaterdag in de Volkskrant. Hij begaf zich daarmee op een hellend vlak, weten collega-misdaadjournalisten.

Lichtzinnig, zorgelijk, shockerend, en onzorgvuldig, noemen Tweede Kamerleden de wijze waarop inlichtingendienst AIVD is omgegaan met misdaadjournalist en geheime bron Bas van Hout. Ze willen uitleg van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren over de zaak en de lessen die de dienst heeft getrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden