Misdaadcijfers Rotterdam laten rooskleurig beeld zien

De misdaadcijfers in Rotterdam blijven gestaag de goede kant op gaan. De pakkans voor criminelen is het afgelopen jaar opnieuw gestegen – grofweg de helft loopt tegen de lamp – terwijl de kans om slachtoffer van een misdrijf te worden, daalde: in 2006 deden 7,8 van de 100 burgers...

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Het totale aantal misdrijven zakte tot onder de 100 duizend, waarmee een consequente daling van de laatste jaren werd doorgezet – van ruim 123 duizend in 2002 naar 94 duizend over 2006. Korpschef Aad Meijboom zag nog een trendbreuk in de cijfers: een duidelijke daling in het aantal gevallen van geweld en mishandeling, van ruim 6000 vorig jaar naar 5400 dit jaar.

Overvallen, straatroof, woninginbraken, diefstallen uit auto’s; de cijfers laten allemaal hetzelfde tamelijk opbeurende beeld zien. Alleen huiselijk geweld steeg fors, maar Meijboom bezweert dat dat alles te maken heeft met alle campagnes van de afgelopen tijd om juist deze vorm uit het verborgene te krijgen. Ten slotte liet het aantal vernielingen in de regio een lichte stijging zien.

Meijboom presenteerde ook de nieuwe plannen van zijn korps voor 2007. Opvallend zijn daarin ‘antiracisme- en antidiscriminatiemaatregelen’ die ‘operationele prioriteit’ krijgen. Meijboom ontkent dat die nadruk te maken heeft met wensen van het nieuwe stadsbestuur, dat zelf ook sterk de nadruk legt op de gevaren van discriminatie. Volgens Meijboom zijn er in Rotterdam op dit moment niet per se signalen die tot deze nieuwe aanpak nopen, maar hebben buitenlandse werkbezoeken hem geleerd dat problemen rond multi-etniciteit in de toekomst wel te verwachten zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden